Δεν υπάρχει συναίνεση στη σύνοδο κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης λέει ο Μοραβιέτσκι

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που συζητείται στη σύνοδο κορυφής με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

«Πιθανότατα, ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία αύριο ή μεθαύριο», τόνισε ο Μοραβιέτσκι. «Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη ένας γύρος τον Ιούλιο. Είμαστε προφανώς έτοιμοι γι' αυτό».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι οι βόρειες χώρες διαφωνούν με τους νότιες χώρες της Ένωσης για τους κανόνες εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας και με τις ανατολικές χώρες για το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ της περιόδου 2021-27.

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα χρειαστεί «τη δική της πορεία» για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και προειδοποίησε άλλους στο μπλοκ να μην δεσμευτούν για επιβολή όρων τήρησης του κράτους δικαίου για πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, όρους στους οποίους η Βαρσοβία «δεν θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ