«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Διαδηλώσεις για τον Γάλλο Τζορτζ Φλόιντ, Ανταμά Τραορέ

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν οι τελευταίες κουβέντες και 24χρονου Ανταμά Τραορέ, που ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος κάτω από το βάρος τριών αστυνομικών, πριν εκπνεύσει λίγη ώρα μετά. Η σύλληψη και ο θάνατος χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 2016 και η «υπόθεση Τραορέ» εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης.

Η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο των Παρισίων, με κάλεσμα της αδελφής του, Ασά Τραορέ, έγινε ύστερα από τη δημοσιοποίηση της τελευταίας ιατρικής γνωμάτευσης με εντολή του δικαστηρίου, που απαλλάσσει των ευθυνών τους αστυνομικούς.

Μεγάλες διαδηλώσεις ανά τη Γαλλία

Είναι η 4η κατά σειρά γνωμάτευση και μέσα στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν, η υπόθεση Τραορέ έχει αναδειχθεί στη Γαλλία, ως σύμβολο της αστυνομικής βίας και αλλά και της μάχης μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων: αυτών που απαλλάσσουν τους αστυνομικούς και αυτών που επιλέγει η οικογένεια και που αντικρούουν τα συμπεράσματα των πρώτων.

Ο Ανταμά πέθανε από καρδιογενές οίδημα, που όμως ήταν συνέπεια του συνδρόμου ασφυξίας που προκλήθηκε από την τεχνική σύλληψης με πλάκωμα στο έδαφος και το βάρος 3 ατόμων, διασαφηνίζεται στη δεύτερη γνωμάτευση της οικογένειας.

Η συγκέντρωση το Παρίσι είχε απαγορευθεί από την εισαγγελία. Παρ’ όλα αυτά η συρροή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και γρήγορα μετατράπηκε σε διαδήλωση, με επεισόδια και δακρυγόνα στο τέλος. Στην πλειοψηφία τους ήταν νεαρά κυρίως άτομα, που ζητούσαν «δικαιοσύνη για τον Ανταμά» αλλά και για τον Τζωρτζ Φλόιντ καθώς και για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και στις μεγάλες γαλλικές πόλεις, Λίλη, Μασσαλία και Λυόν.


Πηγή: DW - Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι