Κλείσιμο

Δεν έχουμε εμποδίσει την εξαγωγή εμβολίων Covid, απαντά στην ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τον ισχυρισμό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Βρετανία έχει μπλοκάρει εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Μετά από αντίστοιχη επιστολή-απάντηση στον κ. Μισέλ από τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο κ. Τζόνσον θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Αφού δήλωσε υπερήφανος για την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Τζόνσον είπε ότι η χώρα έχει προσφέρει 548 εκατομμύρια στο διεθνές πρόγραμμα Covax για τη διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Ως εκ τούτου θα ήθελα να διορθώσω τον ισχυρισμό από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι το ΗΒ έχει μπλοκάρει εξαγωγές εμβολίων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν έχουμε μπλοκάρει την εξαγωγή ούτε ενός εμβολίου COVID-19 ή συστατικών εμβολίων. Η πανδημία μας έχει θέσει όλους στην ίδια πλευρά στη μάχη για την παγκόσμια υγεία. Αντιτιθέμεθα στον εμβολιαστικό εθνικισμό σε όλες τις μορφές του», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, στο Foreign Office για διευκρινίσεις είχε προσκληθεί αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Λονδίνο.