Κλείσιμο

Δεν είναι απάντηση το πραξικόπημα

Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας, ο οποίος ανησυχεί ότι ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους κινδυνεύει από την κυβέρνηση του AKP, ενός κόμματος που έχει τις ρίζες του στον ισλαμισμό, φέρεται σήμερα να δήλωσε ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν θα έλυνε τα προβλήματα της χώρας.

Δημοσιευμένα την ημέρα της 27ης επετείου του τελευταίου πλήρους στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, τα σχόλια του Ντενίζ Μπαϊκάλ στη φιλελεύθερη εφημερίδα Ραντικάλ υπογραμμίζουν τις ευαίσθητες σχέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς της χώρας.

Το πραξικόπημα του 1980, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, οδήγησε στην αναστολή του κοινοβουλίου και των πολιτικών ελευθεριών και στη φυλάκιση, το βασανισμό και το θάνατο πολλών τούρκων πολιτών.

Ορισμένοι Τούρκοι πραγματοποίησαν αγρυπνίες κρατώντας αναμμένα κεριά στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος του 1980.

Ο Μπαϊκάλ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), συμμερίζεται τις ανησυχίες του στρατού για την κυβέρνηση του AKP, αλλά δήλωσε πως οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να της αντιταχθούν, αν απειλήσει το διαχωρισμό του κράτους από τη θρησκεία που ισχύει στην Τουρκία.

Σήμερα τόσο η δημοκρατία όσο και το λαϊκό κράτος που την γέννησε αντιμετωπίζουν προβλήματα. Βρισκόμαστε σε μια ανησυχητική διαδικασία ... αλλά ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, δήλωσε ο Μπαϊκάλ στην Ραντικάλ.

hspace=4Η λύση είναι να ορθώσουν το ανάστημά τους οι πολιτικοί για τη δημοκρατία και το λαϊκό κράτος, τόνισε.

Επικριτές κατηγόρησαν τον Μπαϊκάλ ότι προσπαθεί να παρασύρει τις ένοπλες δυνάμεις στην πολιτική στη διάρκεια της εκστρατείας του για να εμποδίσει την εκλογή ως προέδρου του πρώην ισλαμιστή υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος εξελέγη τελικά αρχηγός του κράτους τον Αύγουστο από το κοινοβούλιο.

Η νομαρχία της Άγκυρας, επισημαίνει ομοιότητες της βόμβας που εξουδετέρωσε σε πολυώροφο πάρκιν, με τις εκρήξεις που έχουν αποδοθεί στην κουρδική οργάνωση ΠΚΚ στην Μερσίνα και το Σιρνάκ.

Γραπτή ανακοίνωση της νομαρχίας που μεταδόθηκε από τις τηλεοράσεις, αναφέρει ότι ο τύπος του εκρηκτικού που είχε χρησιμοποιηθεί παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με εκρήξεις που έγιναν στην Μερσίνα και το Σιρνάκ.

Σχολιαστές στον τουρκικό τύπο επισημαίνουν ότι στόχος των βομβιστών είναι σαφέστατα η σταθερότητα που αποκαταστάθηκε στην Τουρκία μετά τις εκλογές και την εκλογή του προέδρου, αλλά τονίζουν ότι ύποπτοι για τις επιθέσεις εναντίον της σταθερότητας δεν είναι μόνο η οργάνωση ΠΚΚ αλλά και άλλα κέντρα.

Η επίθεση μπορεί να συνδέεται και με επιλογές στην εξωτερική πολιτική, γράφει η Ζαμάν και θυμίζει ότι παρά τη κριτική που ασκείται στην Τουρκία από την πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, για τους περισσότερους στη Μέση Ανατολή η Τουρκία είναι εξάρτημα της αμερικανικής και της ισραηλινής πολιτικής, γράφει η εφημερίδα.
Πηγή: skai.gr