Κλείσιμο

Δεν αληθεύουν οι κατηγορίες Κάμινγκς σε βάρος μου, απαντά ο Βρετανός Υπουργός Ματ Χάνκοκ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ απέρριψε ως αναληθείς τις βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος του από τον Ντόμινικ Κάμινγκς για «εγκληματικά λάθη» και «πολλαπλά ψέματα» στο χειρισμό της πανδημίας.

«Ασφαλώς υπήρχαν άνευ προηγούμενου δυσκολίες που έρχονται με την προετοιμασία για ένα άνευ προηγούμενου συμβάν», παραδέχθηκε ο κ. Χάνκοκ.

Αλλά τόνισε ότι «οι χθεσινές ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί ειλικρίνειας δεν αληθεύουν».

Ο κ. Χάνκοκ συμπλήρωσε ότι κάθε πρωί σηκώνεται και ρωτά τι πρέπει να κάνει για να προστατεύσει ζωές, διότι «αυτή είναι η δουλειά ενός Υπουργού Υγείας».

Είπε επίσης ότι έχει ενεργήσει με διαφάνεια και έχει κάνει δεκάδες δημόσιες εμφανίσεις για ανακοινώσεις και διευκρινίσεις.

Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Χάνκοκ, του Πρωθυπουργού Τζόνσον και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά την επτάωρη κατάθεσή του την Τετάρτη ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Χάνκοκ, του χρέωσε μεταξύ την έλλειψη επαρκούς υλικού ατομικής προστασίας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του προγράμματος ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων φορέων του ιού, ότι έλεγε ψέματα σε υπουργούς και δημοσίως και κυρίως ότι επέτρεψε τη μεταφορά ηλικιωμένων ασθενών από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας χωρίς να έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό.

Στην απάντησή του από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο κ. Χάνκοκ έκανε λόγο για «πνεύμα θετικής συνεργασίας» από όλη τη χώρα και σημείωσε ότι όλοι στο υπουργείο του, στον υγειονομικό τομέα, όπως και οι πολίτες αξίζουν τον υψηλότερο έπαινο.

Εν τω μεταξύ, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας καθηγητής Στίβεν Ράιχερ απέρριψε ως «απλά αναληθή» τον ισχυρό του Ντόμινικ Κάμινγκς ότι οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει πως οι πολίτες δε θα αποδέχονταν ένα lockdown, με αποτέλεσμα η στρατηγική επίτευξης ανοσίας της αγέλης να θεωρηθεί αναπόφευκτη.

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια Σούζαν Μίτσι, επίσης μέλος της επιτροπής SAGE, συμφώνησε με τον κ. Κάμινγκς ότι υπήρξαν περιστάσεις κατά τις οποίες η κυβέρνηση «παρέκαμψε» τις επιστημονικές συστάσεις όταν «δε βόλευαν» τις κυβερνητικές επιδιώξεις.