Δείχνει το Ισραήλ για το μακελειό στο Λίβανο

Οι περισσότεροι άμαχοι που σκοτώθηκαν στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006 ήταν των ισραηλινών επιθέσεων, αναφέρεται σε έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ο μεγάλος αριθμός νεκρών μεταξύ των λιβανέζων αμάχων οφείλεται κυρίως στη συχνή παραβίαση από το Ισραήλ μιας θεμελιώδους υποχρέωσης του δικαίου του πολέμου: η υποχρέωση να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους στρατιωτικούς στόχους, που μπορούν να δεχθούν επίθεση , και τους αμάχους, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο, αναφέρεται στην έκθεση.

Οι αεροπορικές ισραηλινές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν αδιακρίτως προκάλεσαν τον θάνατο των περισσοτέρων από τους 900 νεκρούς αμάχους στο Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2006, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση βασίζεται στις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου 510 αμάχων, ανάμεσά στους οποίους περιλαμβάνονται τουλάχιστον 300 γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα η οργάνωση αρνείται τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων οφείλεται στη χρησιμοποίηση του πληθυσμού ως ανθρώπινης ασπίδας από τη Χεζμπολάχ.
Πηγή: skai.gr