Μειωμένη η τηλεθέαση στην τηλεοπτική «μονομαχία» Μακρόν- Λεπέν: Φαβορί παραμένει ο Γάλλος πρόεδρος

Μειωμένη ήταν η τηλεθέαση της χθεσινής τηλεοπτικής μονομαχίας Μακρόν - Λεπέν σε σχέση με το 2017. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σχεδόν 15,6 εκατ. τηλεθεατές παρακολούθησαν χθες στη Γαλλία το debate των δύο υποψηφίων ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ενώ πριν από πέντε χρόνια, σχεδόν 16,5 εκατ. Γάλλοι είχαν δει την προεκλογική συζήτηση. 

Πάντως νικητής της χθεσινής αναμέτρησης αναδείχθηκε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος  άφησε πίσω του ένα από τα τελευταία εμπόδια στην κούρσα για την επανεκλογή του με την μαχητική εμφάνισή του στη σχεδόν τρίωρη τηλεμαχία με την ακροδεξιά αντίπαλό του, πείθοντας σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση το μεγαλύτερο μέρος όσων παρακολούθησαν την εκπομπή, μολονότι φάνηκε ξανά αλαζονικός.

Αν και η Λεπέν φάνηκε πως είχε προετοιμαστεί καλύτερα και διατήρησε την αυτοκυριαρχία της περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη αντίστοιχη τηλεμαχία τους, το 2017, ο Μακρόν τη σφυροκόπησε για τις σχέσεις με την ηγεσία της Ρωσίας, για τα σχέδιά της για την οικονομία, για την πολιτική της έναντι της Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά..

Τέσσερις ημέρες πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία (το 59%) έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν (39%), σύμφωνα με στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω.

Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος έχει διευρύνει το προβάδισμά του και οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του λαμβάνοντας ως και το 56% των ψήφων (έναντι 44% της κυρίας Λεπέν). Το 2017, ο κ. Μακρόν είχε επικρατήσει της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%. Αναλυτές εκτιμούν πως η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση είναι απίθανο να μεταβάλει τις προθέσεις ψήφου ποσοστού ικανού να ανατρέψει αυτή την εικόνα.

«Ναι, ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε, αλλά η αντίπαλός του απέφυγε την επανάληψη της καταστροφής της προηγούμενης φοράς», εκτίμησε ο γάλλος διπλωμάτης Ζεράρ Αρό μέσω Twitter. Η χθεσινή τηλεοπτική συζήτησε δεν την έθεσε εκτός κούρσας, «όπως το 2017», αλλά «δεν τη βοήθησε να κλείσει την ψαλίδα» της διαφοράς, πρόσθεσε ο άλλοτε πρεσβευτής στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ.

Στην επίθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, ο πρόεδρος έριξε ιδιαίτερο βάρος στο δάνειο που είχε λάβει το κόμμα της κυρίας Λεπέν για την προεκλογική της εκστρατεία το 2017 από ρωσική τράπεζα. «Το πρόβλημα είναι πως όταν μιλάτε για τη Ρωσία, μιλάτε για τον τραπεζίτη σας», είπε. «Είστε εξαρτημένη από τη ρωσική εξουσία, είστε εξαρτημένη από τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».

Για το ζήτημα του κόστους ζωής, που απασχολεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, ο κ. Μακρόν επίσης επιτέθηκε στην αντίπαλό του ρωτώντας τη γιατί ψήφισε εναντίον της πρότασής του να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διατείνεται πως θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τους πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα στη Γαλλία.

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος δεν κατάφερε να αποφύγει να δώσει μερικές φορές εικόνα υπερόπτη και αλαζόνα, κατά τους χαρακτηρισμούς που του προσάπτουν αρκετοί επικριτές του. Διέκοψε επανειλημμένα την αντίπαλό του με παροτρύνσεις όπως «μην τα αναμιγνύετε όλα», ή παρατηρήσεις όπως «η κυρία Λεπέν είναι πολύ πιο πειθαρχημένη από ό,τι πριν από πέντε χρόνια». «Κ. Μακρόν, σταματήστε να μου κάνετε διάλεξη», ήταν η αντίδραση της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, που πάντως είχε πολύ πιο ήπιο τόνο από ό,τι στο παρελθόν, φθάνοντας στο σημείο να επαινέσει τον γάλλο πρόεδρο για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του για να αποτραπεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Opinionway-Kea Partners για την Les Echos και το Radio Classique, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας το 56% των ψήφων απέναντι στην Μαρίν Λεπέν.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία αναμένεται να φθάσει το 72%.

Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος των Οικολόγων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών Γιανικ Ζαντό κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, «χωρίς ευχαρίστηση, αλλά και χωρίς δισταγμό», τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα ρίξω το ψηφοδέλτιο του Εμανουέλ Μακρόν στην κάλπη για να αποτρέψω τη Μαρίν Λεπέν και την ακροδεξιά να αποκτήσουν την εξουσία στη χώρα μας», γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde o Ζαντό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ