Δε θα μπει σε απομόνωση ο Μπόρις Τζόνσον παρά την επαφή με υπουργό φορέα Covid

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ δε θα μείνουν σε απομόνωση για δέκα ημέρες παρά την επαφή τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Αμφότεροι δέχθηκαν σχετική ειδοποίηση από το πρόγραμμα ιχνηλάτησης του συστήματος NHS επειδή ήρθαν σε στενή επαφή με τον Υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ο οποίος το Σάββατο ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο κ. Τζάβιντ είχε την Παρασκευή συσκέψεις με τους κ.κ. Τζόνσον και Σούνακ στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, ωστόσο, είπε πως ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης της δεκαήμερης απομόνωσης από ημερήσια τεστ ταχείας διάγνωσης. Θα εργάζονται δε χωρίς να βγαίνουν εκτός των διαμερισμάτων και των γραφείων τους στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η απόφαση αυτή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και κατηγορία από την αντιπολίτευση για διπλούς κανόνες και ειδική μεταχείριση των μελών του υπουργικού συμβουλίου, καθώς την περασμένη εβδομάδα το πρόγραμμα ιχνηλάτησης του NHS ταυτοποίησε τον αριθμό ρεκόρ των άνω των 530.000 επαφών επιβεβαιωμένων φορέων.

Όλοι αυτοί οι πολίτες χρειάζεται να απομονωθούν επί δέκα ημέρες. Η υποχρέωση αυτή είναι στην ουσία η μοναδική νομική υποχρέωση κατά της πανδημίας που θα διατηρηθεί και μετά από την «Ημέρα ελευθερίας» τη Δευτέρα, όταν αίρονται όλοι οι υπόλοιποι νομικοί περιορισμοί, ακόμα και η χρήση μάσκας ή η τήρηση αποστάσεων.

Ο μεγάλος αριθμός πολιτών σε απομόνωση λόγω επαφής με φορείς του ιού έχει οδηγήσει σε ελλείψεις έμψυχου δυναμικού σε νοσοκομεία, σε καταστήματα εστίασης και σε εργοστάσια. Την Παρασκευή χρειάστηκε να διακοπεί η λειτουργία μίας γραμμής του υπογείου σιδηροδρόμου του Λονδίνου λόγω μαζικών ειδοποιήσεων για απομόνωση που έλαβαν οι υπάλληλοι.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί πιέσεις να επισπεύσει την άρση της υποχρέωσης απομόνωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς ή να μειώσει την ευαισθησία της εφαρμογής του NHS που εντοπίζει τις στενές επαφές φορέων.

Πηγή: skai.gr