Δάσκαλος το ένα θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ρέντινγκ - Γνωστός στην MI5 ο δράστης

Δάσκαλος το ένα θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Ρέντινγκ - Γνωστός στην MI5 ο δράστης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο 36χρονος δάσκαλος ιστορίας Τζέιμς Φέρλονγκ είναι το πρώτο από τα τρία θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης με μαχαίρι στο Ρέντινγκ το βράδυ του Σαββάτου που κατονομάστηκε.

Οι συνάδελφοί του στο τοπικό σχολείο όπου δίδασκε τον περιέγραψαν ως ευγενικό δάσκαλο που είχε πάθος για τη δουλειά του και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του.

Οι γονείς του είπαν σε δική τους δήλωση ότι θα ζει για πάντα στις καρδιές τους.

Ο 36χρονος έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του 25χρονου Καΐρι Σαανταλάχ από τη Λιβύη, ο οποίος κατηγορείται πλέον για τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το BBC, ο δράστης είχε απασχολήσει το 2019 την υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας MI5 μετά από πληροφορία ότι σχεδίαζε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να βρεθεί σε στρατόπεδο εκπαίδευσης μεταναστών.

Αυτό παρά το γεγονός ότι το 2012 που ζήτησε άσυλο στη Βρετανία είχε πει ότι φοβάται τους ισλαμιστές και παρά το ότι πριν από τρία χρόνια φέρεται να ασπάστηκε το χριστιανισμό.

Μετά από μια αρχική έρευνα κρίθηκε ότι ο Σαανταλάχ δε συνιστούσε πραγματική απειλή ή άμεσο κίνδυνο, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παρακολούθησή του.

Ο 25χρονος έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών για άλλο αδίκημα, μη τρομοκρατικής φύσης. Σε τέτοια περίπτωση ο νόμος επιτρέπει την απέλαση αλλοδαπών πολιτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά το Λονδίνο αποφεύγει τις απελάσεις προς τη Λιβύη λόγω της αστάθειας που επικρατεί στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό οι δύο από τους τρεις τραυματίες που νοσηλεύθηκαν μετά από την επίθεση έλαβαν εξιτήριο. Ο τρίτος παραμένει υπό παρακολούθηση σε σταθερή κατάσταση.