Κλείσιμο

Δανία: Κλείνουν καταστήματα και εμπορικά κέντρα τα Χριστούγεννα

Η Δανία θα εντείνει τα περιοριστικά της μέτρα κατά του Covid-19 κλείνοντας τα καταστήματα κατά τη διάρκεια των εορτών απέναντι στη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός.

"Από την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου, η Δανία θα είναι πραγματικά κλειστή", εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, ανακοίνωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν. Τα εμπορικά κέντρα θα κλείσουν από την Πέμπτη, θα ακολουθήσει μια πρώτη σειρά δραστηριοτήτων από τις 21 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια όλα τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη από τις 25 του μηνός.

Οι περιορισμοί αυτοί εντάσσονται στον μακρύ κατάλογο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εντεινόμενης αύξησης των νέων κρουσμάτων, μετά την επέκταση σε ολόκληρη τη χώρα, την Τρίτη, μέτρων ημικαραντίνας (κλείσιμο σχολείων, κολεγίων και λυκείων, μπαρ, εστιατορίων, αθλητικών κέντρων και πολιτιστικών χώρων).

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν την Τετάρτη 3.692 κρούσματα και 14 θανάτους σε διάστημα 24 ωρών στη χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία προσεχώς θα ξεπεράσει τα 120.000 κρούσματα και τους 1.000 θανάτους.

"Οι νέοι περιορισμοί δεν είναι για διασκέδαση, αλλά γιατί είναι απαραίτητοι για την κοινωνία στο σύνολό της", δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Πέτερ Χούμελγκααρντ.

Οι Αρχές φοβούνται ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι οι χειρότεροι μήνες της πανδημίας, δήλωσε η πρωθυπουργός, προτρέποντας τους συμπολίτες της να περάσουν τις διακοπές τους σε μικρές ομάδες.

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συναντήσεων τα Χριστούγεννα και κατά την περίοδο των εορτών και του τέλους της χρονιάς στην Ευρώπη, προειδοποιώντας για "υψηλό κίνδυνο" αναζωπύρωσης της επιδημίας στις αρχές του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ