Κλείσιμο

Δανία: Η κυβέρνηση θέλει να επαναπατρίσει παιδιά τζιχαντιστών και μητέρες από Συρία

Απρόθυμη προ πολλού για οποιαδήποτε μορφή επαναπατρισμού, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να επαναπατρίσει 19 παιδιά, Δανούς πολίτες, από γονείς τζιχαντιστές της Συρίας, λόγω των υποβαθμισμένων ανθρωπιστικών συνθηκών στους καταυλισμούς, καθώς και τρεις από τις μητέρες τους.

Η απόφαση ανακοινώνεται μετά την έκθεση επιτροπής αρμόδιας να εξετάσει τις συνθήκες επαναπατρισμού, ένα θέμα που διχάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

“Η κατάσταση της ανθρωπιστικής ασφάλειας στους καταυλισμούς έχει επιδεινωθεί. Αυτό ισχύει κυρίως για τον καταυλισμό αλ-Χολ, όπου υπάρχει έλλειψη τροφής και ιατρικής περίθαλψης”, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτά τα 19 παιδιά από Δανούς γονείς ή γεννημένα στη Δανία, έχουν ηλικία μεταξύ ενός και δεκατεσσάρων ετών. Βρίσκονται επί του παρόντος στους καταυλισμούς αλ-Χολ και Ροτζ στη Συρία, που ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις.

Η Δανία επιτρέπει από τον Οκτώβριο του 2019 με απλή διοικητική απόφαση τη στέρηση της ιθαγένειας από τους τζιχαντιστές που έχουν διπλή υπηκοότητα και πήγαν να πολεμήσουν στο εξωτερικό.

Η ανθρωπιστική κατάσταση και η πιθανή ριζοσπαστικοποίηση των παιδιών απασχόλησε πρόσφατα τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έφθασαν στο σημείο να αναγκάσουν την κυβέρνηση, η οποία μέχρι τότε αντιτίθετο σε μια παρέμβαση, να αλλάξει τη θέση της.

Ωστόσο, ενώ η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν επιβεβαίωσε τον Μάρτιο ότι ο επαναπατρισμός δεν αφορά τους γονείς, η απόφαση που ανακοίνωσε σήμερα για τον επαναπατρισμό τριών μητέρων σηματοδοτεί μια νέα καμπή.

Αυτές οι “γυναίκες πρέπει να τιμωρηθούν όσο το δυνατόν πιο αυστηρά μετά την άφιξή τους στη Δανία”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χάκερουπ.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας (PET), οι μητέρες αντιμετωπίζουν πλέον διώξεις για “τρομοκρατία” κατά την επιστροφή τους στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με την PET, τουλάχιστον 160 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Δανία για να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ. Σχεδόν το ένα τρίτο αυτών πέθανε στη ζώνη των συγκρούσεων, 32 είναι ακόμη εκεί και περίπου οι μισοί είτε επέστρεψαν στη Δανία είτε εγκαταστάθηκαν σε άλλη χώρα.

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών θεωρείται από την PET ότι συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Δανίας.

Αλλού στην Ευρώπη, το Βέλγιο ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου την πρόθεσή του να “κάνει τα πάντα” για τον επαναπατρισμό από τη Συρία σχεδόν 30 παιδιών που είναι Βέλγοι πολίτες.

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι επαναπάτρισαν από τη βόρεια Συρία δεκαοκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες, μερικές από τις οποίες διώκονται στη χώρα τους για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ