CIA: Το «κόλπο» του αιώνα-Οι ξένες κυβερνήσεις μας πλήρωναν να τους κατασκοπεύουμε

Την διενέργεια έρευνας για μία παγκόσμια εταιρεία κρυπτογράφησης με έδρα στην Ελβετία διέταξε η ελβετική κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας ήταν για δεκαετίες η αμερικανική και η γερμανική μυστική υπηρεσία. 

Τα προγράμματα κρυπτογράφησης που πωλούσε η Crypto AG είχαν «παραθυράκια» που επέτρεπαν στην CIA και την γερμανική μυστική υπηρεσία BND να κατασκοπεύουν τόσο αντίπαλες όσο και συμμαχικές χώρες και ταυτόχρονα να κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Τις αποκαλύψεις έκανε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post και η γερμανική κρατική τηλεόραση ZDF.

«Ήταν το κατασκοπικό πραξικόπημα του αιώνα. Οι ξένες κυβερνήσεις πλήρωναν καλά λεφτά στις ΗΠΑ και την Δυτική Γερμανία για το προνόμιο να διαβάζονται οι πιο μυστικές επικοινωνίες τους από τουλάχιστον δύο (και ενδεχομένως έως πέντε και έξι) ξένες χώρες», ανέφερε έκθεση της CIA. 

Η αναφορά για τις πέντε ή έξι ξένες χώρες που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αναφέρεται πιθανότατα στις συμφωνίες για την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. 

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Θησαυρός» μετονομάστηκε σε «επιχείρηση Ρουβίκωνας» στην δεκαετία του 1980. Ανέδειξε τις τεράστιες ευκαιρίες των μυστικών υπηρεσιών να εισάγουν ελαττώματα σε εξοπλισμούς για τις τηλεπικοινωνίες που πωλούνταν ευρέως στον πλανήτη. 

Η τότε Σοβιετική Ένωση και η Κίνα φοβήθηκαν να αγοράσουν προϊόντα της Crypto αλλά τα προγράμματα της πουλήθηκαν σε περισσότερες από 100 ξένες χώρες. 

Τα γεγονότα που ερευνούνται ξεκινούν από το 1945 και φτάνουν μέχρι  σήμερα. Η εταιρεία δημιουργήθηκε από τον Μπόρις Χάγκελιν, ο οποίος γεννήθηκε στην Ρωσία αλλά έφυγε για την Σουηδία μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Νορμανδία το 1940 έφυγε για τις ΗΠΑ και πούλησε την μηχανή κρυπτογράφησης του στις αμερικανικές αρχές. 

Η CIA και η BND αγόρασαν την Crypto το 1970 αλλά η γερμανική μυστική υπηρεσία υπό τον φόβο να αποκαλυφθεί πούλησε το μερίδιο της στις αρχές της δεκαετίες του 1990. Σύμφωνα με την Washington Post, η CIA αντίθετα συνέχισε να εκμεταλλεύεται την εταιρεία μέχρι το 2018 όταν πούλησε το μερίδιο της σε δύο ιδιωτικές εταιρείες. Η ελβετική κυβέρνηση «πάγωσε» προσωρινά όλες τις πωλήσεις της Crypto μέχρι να δώσει την έκθεση του ο επικεφαλής της έρευνας και πρώην δικαστής του ανωτάτου δικαστηρίου. 
 

Πηγή: skai.gr