Chandrayaan-2: H Ινδία προσπαθεί ξανά να πάει στο Φεγγάρι (video)

Έτοιμη να πατήσει στο φεγγάρι δηλώνει η Ινδία, καθώς , το πρώτο της διαστημικό σκάφος είναι έτοιμο προς εκτόξευση στα μέσα του ερχόμενου μήνα.

Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, το chandrayaan-2 θα προσεληνωθεί αρχές του Σεπτέμβρη κι η Ινδία θα είναι είναι η τέταρτη χώρα του κόσμου που θα έχει πετύχει μια ελεγχόμενη «μαλακή» προσελήνωση, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.

Σημειώνεται ότι είναι η αποστολή της Ινδίας, μετά την εκτόξευση του Chandrayaan-1 το 2008.

Εντούτοις το διαστημόπλοιο εκείνο είχε απλώς τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και δεν είχε επιχειρήσει προσελήνωση.

Μάλιστα το  Το Chandrayann-2 που στα σανσκιριτικά σημαίνει αν τα καταφέρει να «πατήσει… Φεγγάρι», θα συλλέξει στοιχεία από την επιφάνεια για το νερό, ορυκτά κ.α. που εντοπίστηκαν.

Την ίδια ώρα το Chandrayann- 1 είχε καταφέρει να επιβεβαιώσει την ύπαρξη νερού στην περιοχή του δορυφόρου της γης.



Η κόστους 144 εκατομμυρίων δολαρίων μη επανδρωμένη αποστολή θα περιλαμβάνει μια άκατο προσελήνωσης, ένα μικρό σεληνιακό δορυφόρο και ένα μικρό ρόβερ. 

Η κατασκευή τους έγινε από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστήματος και Ερευνών (ISRO), σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς. 

Αρχικά το Chandrayaan-2 σχεδιαζόταν, σε συνεργασία με τη Roscosmos, ως μια κοινή ινδο-ρωσική αποστολή, αλλά το 2013 η Ινδία -λόγω τεχνικών διαφορών- αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της.

Η άκατος με το ρόβερ σχεδιάζεται να κατέβουν κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που δεν έχει «πατηθεί» ξανά. 

Το ρόβερ αναμένεται να λειτουργήσει για δύο εβδομάδες, αναλύοντας δεδομένα από τη σεληνιακή επιφάνεια και στέλνοντας τα, μαζί με εικόνες, πίσω στη Γη.

Τον Ιανουάριο η Κίνα είχε καταφέρει να προσεληνώσει το σκάφος Chang'e-4 στη 'σκοτεινή' πλευρά της Σελήνης, ενώ τον Απρίλιο το ισραηλινό σκάφος Beresheet δεν τα κατάφερε και συνετρίβη στην επιφάνεια του φεγγαριού.

ΠΗΓΗ: BBC
Πηγή: skai.gr