Κλείσιμο

Brexit: Ζυμώσεις σε κυβέρνηση και κόμματα ενόψει ενδεικτικών ψηφοφοριών

Αργά το απόγευμα αναμένεται να καθοριστεί το πλαίσιο των ενδεικτικών ψηφοφοριών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων επί διαφόρων πιθανών καταλήξεων του Brexit.

Ο Συντηρητικός βουλευτής σερ Όλιβερ Λέτουϊν, συντάκτης της τροπολογίας που υπερψηφίστηκε χθες δίνοντας τον έλεγχο της αυριανής κοινοβουλευτικής ατζέντας στους βουλευτές, θα προβεί σε ανακοινώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 4μμ τοπική ώρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι αύριο θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία επί του νομοθετήματος που αλλάζει επισήμως την ημέρα του Brexit από τις 29 Μαρτίου σε είτε την 12η Απριλίου ή την 22α Μαΐου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε σε δημοσιογράφους ότι κατά το πρωινό υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε εκτενώς το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας.

Συνεχίστηκε επίσης ο σχεδιασμός για την εξασφάλιση επαρκούσαν στήριξης για τη συμφωνία του Brexit που θέλει να φέρει για τρίτη φορά στη Βουλή η πρωθυπουργός Μέι, ιδανικά αυτή την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση έχει ενθαρρυνθεί σήμερα από τη δημόσια δήλωση στήριξης της συμφωνίας από τουλάχιστον τρεις σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, με προεξάρχοντα τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Ο κ. Ρις-Μογκ προειδοποίησε ότι πλέον η επιλογή είναι είτε η συμφωνία της κ. Μέι
ή «καθόλου Brexit».

Αντίθετα, ωστόσο, κατά της συμφωνίας εξακολουθούν να τάσσονται οι δέκα βουλευτές του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας.

Το κόμμα μάλιστα, σύμφωνα με το Sky News, φέρεται να θεωρεί πως μία μεγαλύτερη αναβολή του Brexit ίσως ευνοεί τα σχέδιά του για ένα Brexit χωρίς το λεγόμενο 'backstop' για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, μια μεγαλύτερη παράταση του Άρθρου 50 θα μπορούσε να δώσει το χρονικό περιθώριο για αλλαγή ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα και στην Ντάουνινγκ Στριτ, με εγκαθίδρυση ενός «γνήσιου» Brexiteer πολιτικού.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επισήμανε εξάλλου ότι σε περίπτωση που δεν προκύψει συγκεκριμένη συμφωνία για το Brexit η χώρα θα οδηγηθεί σε έξοδο χωρίς συμφωνία, ακόμα και αν η πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει πως το κοινοβούλιο θα προσπαθήσει γα πάντα για να αποτρέψει μια τέτοια κατάληξη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι Remainers υπουργοί προειδοποίησαν την πρωθυπουργό με παραιτήσεις μελών της κυβέρνησης εφόσον δεν επιτραπεί ψήφος κατά συνείδηση στους Συντηρητικούς στις αυριανές ενδεικτικές ψηφοφορίες.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο