Το blame game του Μπόρις Τζόνσον

DW Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Παγιδευμένος στη γωνία βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Λίο Βαράτκαρ. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, σε σημερινή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε πως δεν αναμένει συμφωνία έως την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Οκτωβρίου. 

Αποφασιστικό ρόλο, για την απαισιοδοξία που επικρατεί στο Λονδίνο, έπαιξε η 30λεπτη συνομιλία του Μπόρις Τζόνσον με την γερμανίδα Καγκελάριο, για την οποία διίστανται οι απόψεις των δύο πλευρών.

Υπό την βαριά σκιά της 31ης Οκτωβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, το επιτελείο της Ντάουνινγκ Στριτ, επιδίδεται σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά δε στο Βερολίνο. Ανώνυμες πηγές διαδίδουν πως η Άνγκελα Μέρκελ μετέβαλε την διαλλακτική στάση που τηρούσε ως τώρα, και απαιτεί την επ΄ αόριστον συμμετοχή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνιακή Ένωση. 

Μάλιστα σε μια απόπειρα εκβιασμού, οι ίδια ανώνυμη πηγή, διαρρέει πως όποιες ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίξουν την παράταση της προθεσμίας αποχώρησης, θα βρεθούν στο τέλος της ουράς για διακρατικές συμφωνίες στην μετά Brexit περίοδο.

Η διαρροή έγινε σε εβδομαδιαίο περιοδικό, το Srectator που υποστηρίζει το Βrexit. Πιστεύεται πως πίσω από αυτές τις κινήσεις βρίσκεται ο αρχισύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον Ντομινίκ Κάμινγκς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέλη της Κυβέρνησης εξοργίστηκαν με τα ανίερα και επικίνδυνα παιχνίδια του Κάμινγκς και εγκάλεσαν τον Πρωθυπουργό γι αυτά. 

Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε πως πρέπει να ακούν μόνο το τι λέει ο ίδιος. Επίσης, σύμφωνα με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, τουλάχιστον πενήντα εξ αυτών και σημαντικός αριθμός υπουργών θα αποχωρήσουν από το Κόμμα, στη όποια απόπειρα εκ μέρους του Πρωθυπουργού ,παραβίασης του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου ο οποίος απαγορεύει την αποχώρηση δίχως συμφωνία και υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό να ζητήσει νέα παράταση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας πολύμηνης παράτασης έως το καλοκαίρι του 2020.

Πηγή: skai.gr