Brexit: Συνεχίζονται οι προσπάθειες λύσης στο Λονδίνο

Άρχισε στη Βουλή των Λόρδων η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που εφόσον επικυρωθεί θα υποχρεώνει την πρωθυπουργό Μέι να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση του Άρθρου 50 για το Brexit, ώστε να αποφευχθεί το ‘no deal’ στις 12 Απριλίου.

Το νομοσχέδιο είχε υποβληθεί από διακομματική ομάδα βουλευτών και πέρασε με μόλις μία ψήφο διαφορά αργά τη νύχτα της Τετάρτης από τη Βουλή των Κοινοτήτων παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, σε μία πρωτοφανή ανατροπή ρόλων για τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

Οι βουλευτές ελπίζουν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατεπειγόντως απόψε, αλλά πολλοί ευρωσκεπτικιστές στη Βουλή των Λόρδων έχουν υποβάλει προτάσεις τροπολογιών που δυνητικά θα καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι νεότερες συνομιλίες της κυβέρνησης με το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο αδιέξοδο του Brexit.

Οι συζητήσεις σήμερα γίνονται μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων που όρισαν μετά από τη χθεσινή πρώτη συνάντησή τους η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από την επιλογή διατήρησης κάποιου είδους

Το χρονοδιάγραμμα για την εύρεση και επικύρωση μιας συμφωνίας είναι πολύ στενό, με την ΕΕ να έχει πει ότι η ύστατη διορία για μία εγκεκριμένη από τη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση για το Brexit να είναι η 12η Απριλίου.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε η κα Μέι θα πρέπει να δηλώσει είτε ότι η χώρα θα βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή να ζητήσει μεγάλης διάρκειας παράταση που θα συνεπάγεται βρετανική συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε ότι σε περίπτωση μίας νέας αναβολής του Brexit πέρα από την 22α Μαΐου, παραμονή των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση θα ετοιμαστεί για τη συμμετοχή της χώρας σε αυτές.

Πρόσθεσε όμως ότι το Λονδίνο θα «αναμένει» πως αν επιτευχθεί μία συμφωνία έστω λίγο μετά από τη διορία της 12ης Απριλίου, τότε η ΕΕ θα επιτρέψει την ακύρωση της υποχρέωσης των Βρετανών να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο