Brexit: Συνάντηση Τζόνσον με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα στο Λονδίνο

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το Λονδίνο δεν είναι διατεθειμένο να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit πέραν του Δεκεμβρίου του 2020 και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διαμορφώσει τη νέα του σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση βασιζόμενο στην ευθυγράμμιση με προϋπάρχοντες κανόνες.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του ΗΒ προγραμματίζεται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στο Λονδίνο με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις συνομιλίες για τις νέες διευθετήσεις στη σχέση της χώρας με την Ε.Ε., για πρώτη φορά αφότου η Γερμανίδα συντηρητική πολιτικός ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα τον Δεκέμβριο.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, υπουργός Brexit, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Τζόνσον κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα υποσχόμενος να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ από την Ε.Ε. την 31η Ιανουαρίου και να διαπραγματευτεί μέσα στους 11 μήνες που απομένουν ως το πέρας της μεταβατικής περιόδου τη συμφωνία που θα ορίσει τους κανόνες και τους όρους που θα διέπουν τις σχέσεις, ιδίως τις εμπορικές, ανάμεσα στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Η Φον ντερ Λάιεν όμως λέει πως αμφιβάλλει ότι επαρκεί το μάλλον περιορισμένο χρονικό διάστημα που απομένει προκειμένου τα δύο μέρη να κλείσουν μια τόσο περίπλοκη συμφωνία και θυμίζει πως χρειάστηκαν χρόνια για να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν παρόμοιες.

Ανακοίνωση του γραφείου του Τζόνσον αναφέρει πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα «τονίσει τη σημασία που έχει να συμφωνήσουμε σε μια σίγουρη και θετική μελλοντική σχέση ως το τέλος του 2020» στην πρόεδρο της Κομισιόν.

«Ο πρωθυπουργός πιθανόν θα υπογραμμίσει ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα βασίζονται [στην προσδοκία] σύναψης μιας φιλόδοξης ΣΕΕ (σ.σ. συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου), όχι στην ευθυγράμμιση» με το προηγούμενο καθεστώς, προστίθεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ