Bρετανία: Σχέδιο μαζικής μετακίνησης φοιτητών για τις γιορτές από 3-9 Δεκεμβρίου

Λονδίνο- Θανάσης Γκαβός

Οι φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων θα έχουν ένα παράθυρο μίας εβδομάδας στις αρχές Δεκεμβρίου για να επιστρέψουν στις οικογένειές τους για την περίοδο των Χριστουγέννων, με τα πανεπιστήμια να προσφέρουν γρήγορα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό πριν από αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Παιδείας, η μαζική μετακίνηση των φοιτητών θα γίνει από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά από τη λήξη του τρέχοντος lockdown στην Αγγλία.

Η διενέργεια των μαζικών γρήγορων τεστ θα αρχίσει πιθανότατα στις 30 Νοεμβρίου. Οι φοιτητές που θα βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για δέκα ημέρες πριν τους επιτραπεί η μετακίνηση.

Η κυβέρνηση ζητά από τα πανεπιστήμια να έχουν αρχίσει τις παραδόσεις μέσω διαδικτύου έως τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για τους φοιτητές να τις παρακολουθούν από το σπίτι τους.

Εκπρόσωποι ορισμένων πανεπιστημίων έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά.

Η Υφυπουργός Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε ότι αυτό το «φοιτητικό ταξιδιωτικό παράθυρο» θεωρείται η καλύτερη περίοδος για τη μαζική μετακίνηση των φοιτητών, καθώς το ρίσκο μετάδοσης του ιού θα είναι χαμηλότερο μετά από τις τέσσερις εβδομάδες του lockdown.

Οι φοιτητές θα ενθαρρυνθούν να ταξιδέψουν εντός αυτού του επταημέρου. Αν επιλέξουν να μετακινηθούν αργότερα, είπε η κα Ντόνελαν, θα διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους διότι αν διαγνωστούν θετικοί στον ιό θα πρέπει να απομονωθούν στην εστία ή στο σπίτι τους στην περιοχή όπου φοιτούν.

Σε οδηγίες που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι οι ξένοι φοιτητές αγγλικών πανεπιστημίων που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στις πατρίδες τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων μετά από τη λήξη του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν έχουν συμπτώματα της COVID-19 και ότι κανένας από τους συγκατοίκους τους δεν έχει έρθει σε επαφή με φορέα του κορωνοϊού.