Biontech: Στην τελική ευθεία για το εμβόλιο -Από τους 100 πλουσιότερους Γερμανούς οι συνιδρυτές

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, ο Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Biontech, ο οποίος είναι ήδη ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία,  έτρεφε μεγάλες ελπίδες για την ανάπτυξη ενός πολύ αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Τώρα η εταιρεία του ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο προσφέρει 90% προστασία έναντι του ιού.

Εάν το εμβόλιο επικρατήσει, αυτό θα ήταν επίσης ένα καλό νέο και για πολλές χιλιάδες μετόχους της Biontech. Η τιμή της μετοχής της έχει ήδη τριπλασιαστεί από τον Μάρτιο. Η κεφαλαιοποίηση της νεαρής εταιρείας έχει ξεπεράσει το όριο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κι έτσι η Biontech αξίζει πλέον τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από τη Lufthansa ή την Commerzbank.

Αυτό, με τη σειρά του, θα πρέπει επίσης να ευχαριστήσει τους Ουγκούρ Σαχίν και τον έταιρο ιδρυτή της εταιρείας Οζλεμ Τουρεσί , αφού και οι δύο δεν είναι μόνο εξαιρετικά επιτυχημένοι ερευνητές στην ιατρική, αλλά είναι πλέον επίσης και δισεκατομμυριούχοι. Οι δύο ιδρυτές της Biontech κατέχουν ακόμη το 18% του μετοχικού κεφαλαίου. Με τη θεαματική επιτυχία της εταιρείας τους, αναδείχθηκαν ξαφνικά στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς.

Η επιτυχία δεν είναι μόνο εμφανής στο χρηματιστήριο, αφού πολλές χώρες θέλουν επίσης να προμηθευτούν το εμβόλιο σε επαρκείς ποσότητες για τους πολίτες τους. Το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο της Biontech και της αμερικανικής Pfizer θα διατεθεί επίσης σύντομα και  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο Σαχίν και η μητέρα του πήγαν από την Τουρκία στον πατέρα του, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου έκανε και το διδακτορικό του. Η ειδικότητά του είναι στην ανοσολογία και την έρευνα για τον καρκίνο. Το 2008, ο Σαχίν ίδρυσε στο Μάιντς μαζί με τον Οζλεμ Τουρεσί την εταιρεία βιοτεχνολογίας BionTech, της οποίας έκτοτε είναι ο διευθύνων σύμβουλος.

Από τον Απρίλιο του 2020 αυτός και η ομάδα του κάνουν έρευνα για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού και φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρόσφατα ανεπτυγμένο εμβόλιο BNT162b2 είναι τόσο επιτυχημένο ώστε θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή αφενός και αφετέρου υπέβαλε αίτηση για την τελική διαδικασία έγκρισής του. Βρίσκεται δηλαδή λίγο πριν «τεθέι ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού».

Το γεγονός ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα. Συνήθως η ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων διαρκούν αρκετά χρόνια. Ωστόσο, το κατά πόσον θα χορηγηθούν πραγματικά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, εξαρτάται από τον  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA (European Medicines Agency) και από την ταχεία έγκρισή του. «Σε κάθε περίπτωση, θα υποβάλουμε τα δεδοεμένα μας και θα παρουσιάσουμε με διαφάνεια τη δράση και τις παρενέργειες. Δόσεις εμβολίων θα είναι επίσης διαθέσιμες», δήλωσε ο προϊστάμενος της Biontech και συνιδρυτής της Ουγκούρ Σαχίν  / Ugur Sahin στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Πράγματι, η Biontech αγόρασε τις εγκαταστάσεις παραγωγής της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis με τους 300 εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης στην πόλη Μάρμπουργκ της Έσσης, προκειμένου να μπορέσει να αυξήσει τη μαζική παραγωγή γρήγορα. Σύντομα θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκεί μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων κορονοϊού στον κόσμο. Η Biontech σχεδιάζει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος και 250 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή θα αυξηθεί σε 750 εκατομμύρια ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ