Κλείσιμο

Αυστρία: Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας «γυρίζει την πλάτη» στον Πούτιν

Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) δεν θα ανανεώσει το 2022 την αμφιλεγόμενη συμφωνία που είχε συνάψει πριν από πέντε χρόνια με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, την παράταξη του προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο αρχηγός του χθες Πέμπτη.

«Ποτέ μου δεν κατάλαβα ποιο νόημα είχε» η συμφωνία αυτή, η οποία είχε υπογραφτεί τον Δεκέμβριο του 2016 στη Μόσχα, είπε σε δημοσιογράφους ο νυν επικεφαλής του FPÖ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, «δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασχολούμαστε με τίποτε άλλο» πέρα από τα τρέχοντα προβλήματα της Αυστρίας, πρόσθεσε ο ηγέτης του ακροδεξιού σχηματισμού, ο οποίος διεξάγει το τρέχον διάστημα μάχη εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19, που θα επιβληθεί από τον Φεβρουάριο.

Η συμμαχία ανάμεσα στο FPÖ και την Ενωμένη Ρωσία είχε συναφθεί από τον προκάτοχο του κ. Κικλ, τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος αποσύρθηκε από την πολιτική εξαιτίας πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς που ξέσπασε το 2019.

Το δισέλιδο κείμενο, που είχε πενταετή ισχύ, είχε υπογράψει τότε εξ ονόματος του ρωσικού κόμματος ο Σεργκέι Ζελέζνιακ, πρόσωπο στο οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από τη Δύση.

Με αυτό, τα δύο κόμματα δεσμεύονταν να «μοιράζονται πληροφορίες για τις διεθνείς σχέσεις».

Μέχρι τότε άκρως αντισοβιετικό, το FPÖ έκανε θεαματική στροφή το 2008, τασσόμενο υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία. Το 2012, αιρετοί του FPÖ είχαν επισκεφθεί τον Ραμζάν Καντίροφ στην Τσετσενία, προτού το κόμμα εγκρίνει την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα πάντοτε διέψευδε ότι είχε χρηματικό όφελος από τη συνεργασία με την Ενωμένη Ρωσία, ενώ άλλες αυστριακές παρατάξεις κατήγγειλαν αυτήν που αποκαλούσαν «πέμπτη φάλαγγα του Πούτιν στην Ευρώπη».

Το 2018, η τότε αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, η Κάριν Κνάισλ, στέλεχος του FPÖ, χόρεψε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον γάμο του, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από την Ουκρανία, καθώς η Αυστρία δηλώνει ουδέτερη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ