Αυστρία: Σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά ενός εκατ. δόσεων του εμβολίου Sputnik V

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα πως διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για να παραλάβει προσεχώς ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19, το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

«Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που άρχισαν στις 26 Φεβρουαρίου είναι η αγορά» δόσεων που θα επιτρέψουν «να εμβολιασθούν από τον Απρίλιο 500.000 άνθρωποι», γνωστοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως διευκρινίσθηκε, έγινε λόγος για παραδόσεις «300.000 δόσεων τον Απρίλιο, 500.000 δόσεων τον Μάιο και 200.000 δόσεων στις αρχές Ιουνίου».

«Αν η Αυστρία λάβει ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε συντομότερα στην ομαλότητα, να σώσουμε πολυάριθμες ζωές καθώς και θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Κουρτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Αντιμέτωπη με τη βραδύτητα του εμβολιασμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βιέννη άρχισε, όπως και η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, να διαπραγματεύεται απευθείας την παραλαβή εναλλακτικών αποθεμάτων, συμπληρωματικών αυτών που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Δυτικοί κατηγορούν ωστόσο τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το εμβόλιό της σαν εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής, κατηγορία που η Ρωσία απορρίπτει.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν γεωπολιτικές παρωπίδες. Το μοναδικό που θα έπρεπε να μετράει είναι το αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές», επέμεινε ο Κουρτς. Το Sputnik V εξακολουθεί να μην έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η Ουγγαρία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που χορηγεί το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί σε 57 χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ταμείο άμεσων επενδύσεων RDIF.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ