Αυστρία: «Φάρσα» σατιρικής πλατφόρμας η υποψηφιότητα 89χρονου κροίσου στις προεδρικές εκλογές

Η είδηση που μετέδωσαν σήμερα το μεσημέρι το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) και έγινε αναπαραγωγή της από πολλά μέσα ενημέρωσης σε εσωτερικό και εξωτερικό, για επικείμενη επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας του 89χρονου Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2022, δεν αληθεύει και υπήρξε ένα "αστείο" μιας σατιρικής πλατφόρμας, όπως μετέδωσε απόψε η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση.

Στην υποτιθέμενη αυθεντική ιστοσελίδα της "Ομάδα Στρόναχ" (του κόμματος που είχε ιδρύσει το 2012 ο Φρανκ Στρόναχ, διατελώντας αργότερα βουλευτής του) και στην υποτιθέμενη πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη, σε γνωστό κεντρικό καφέ της Βιέννης, για την αυριανή παρουσίαση της "Ομάδα του μέλλοντος", όπως φερόταν να αποκαλεί την υποψηφιότητά του, αναφερόταν ότι "Ο Φρανκ Στρόναχ επέστρεψε για να ανανεώσει τη χώρα".

Για αυτή την υποψηφιότητά του, φερόταν στην είδηση να έχει μία σειρά από επώνυμους υποστηρικτές τους οποίους θα παρουσίαζε κατά την συνέντευξη Τύπου και στους οποίους περιλαμβάνονται "ένας πρώην υπουργός, μεγάλοι επιχειρηματίες, ένας γνωστός νεοφυής επιχειρηματίας, ένας πρώην εθνικός ποδοσφαιριστής, ένας δημοσιογράφος τηλεόρασης, δύο βουλευτές της 'Ανω και Κάτω Βουλής, όπως επίσης τρία μέλη τοπικής Βουλής σε ομόσπονδο κρατίδιο".

Από την σατιρική πλατφόρμα "Die Tagespresse" αναφερόταν απόψε ότι αυτή έκανε σύντομη παραποίηση της ιστοσελίδας του κόμματος του Στρόναχ, για να καταδείξει την επιπολαιότητα και το κενό που διακατέχει την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς, κανένας επί ώρες δεν είχε αντιληφθεί το ψευδές της είδησης, παρόλο που στο περιθώριο της ιστοσελίδας εμφανιζόταν το λογότυπο της πλατφόρμας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σχολιαστές στη Βιέννη, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό παρελθόν του Φρανκ Στρόναχ, η είδηση δεν φαινόταν εντελώς απίθανη, κάτι που φέρεται να ενίσχυε και το γεγονός ότι ο ίδιος, έπειτα από μακρά απουσία από την Αυστρία, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά πριν από λίγες ημέρες για να ανακοινώσει την παραγωγή μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα εργοστάσια της εταιρείας του "Magna" στο Γκρατς.

Ο σήμερα 89χρονος Αυστροκαναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του 2013 εξελέγη βουλευτής του κόμματος "Ομάδα Στρόναχ", που ο ίδιος είχε ιδρύσει με άκρα νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό.

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Φρανκ Στρόναχ είχε ανακοινώσει την παραίτηση του από το βουλευτικό του αξίωμα, παραμένοντας για λίγο διάστημα αρχηγός του κόμματος, το οποίο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 είχε αποσπάσει ποσοστό 5,7% και 11 έδρες στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής.

Ταυτόχρονα, ο τότε απερχόμενος νεόκοπος πολιτικός είχε ανακοινώσει ότι σταματά την οικονομική ενίσχυση του κόμματος, για το οποίο, όπως σημείωνε, είχε ήδη διαθέσει συνολικά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επρόκειτο για 20 εκατομμύρια ευρώ ως δωρεές και 10 εκατομμύρια ευρώ ως άτοκο δάνειο, που το κόμμα δεν θα χρειαζόταν να αποπληρώσει, εάν, όπως ο ίδιος τόνιζε, συνέχιζε να τηρεί τις δικές του αρχές, ωστόσο αυτό το πολιτικό σχήμα εξαφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα από την αυστριακή πολιτική σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ