Αυστρία: Επιφυλάξεις για την εφαρμογή του lockdown για ανεμβολίαστους - Τι προβληματίζει

Η Αυστρία επέβαλε σήμερα lockdown σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία να εξετάζει αυστηρότερους περιορισμούς και τη Βρετανία να επεκτείνει το πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού σε νεότερους ενηλίκους.

Η Ευρώπη έχει και πάλι γίνει το επίκεντρο της πανδημίας, οδηγώντας κάποιες χώρες να εξετάσουν την εκ νέου επιβολή περιορισμών ενόψει των Χριστουγέννων και ανακινώντας τη συζήτηση για το εάν τα εμβόλια από μόνα τους επαρκούν για να τιθασεύσουν την COVID-19.

Η COVID-19 εξαπλώνεται πιο εύκολα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη αντιστοιχούσε σε πάνω από τις μισές μολύνσεις που καταγράφηκαν κατά μέσο όρο σε 7 ημέρες σε όλο τον κόσμο και περίπου στους μισούς από τους νεότερους θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, τα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Απρίλιο όταν ο ιός ήταν στο αρχικό αποκορύφωμά του στην Ιταλία.

Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Η αυστριακή κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται οι συντηρητικοί, ανακοίνωσε ότι περίπου δύο εκατ. άνθρωποι στη χώρα των σχεδόν εννέα εκατ. κατοίκων θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως το να μετακινηθούν για να πάνε στη δουλειά τους ή να αγοράσουν τα απαραίτητα.

Ωστόσο υπάρχει εκτεταμένη επιφυλακτικότητα, ακόμα και μεταξύ των συντηρητικών και της αστυνομίας, για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το lockdown –θα είναι πολύ δύσκολο, για παράδειγμα, να διαπιστωθεί εάν κάποιος πηγαίνει στη δουλειά του –το οποίο επιτρέπεται—ή πηγαίνει για την αγορά μη απαραίτητων αγαθών –το οποίο απαγορεύεται.

«Ο στόχος μου είναι πολύ ξεκάθαρος: να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, όχι να περιορίσουμε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF εξηγώντας το lockdown, που ανακοινώθηκε χθες.

Ο στόχος είναι να ανακοπεί η αύξηση των μολύνσεων σε επίπεδα ρεκόρ την ώρα που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι μόλις γύρω στο 65% του πληθυσμού, ένα από τα χαμηλότερα στη δυτική Ευρώπη.

Καταιγίδα κρουσμάτων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι επικεφαλής των 16 κρατιδίων αναμένεται να συζητήσουν αυτή την εβδομάδα νέα μέτρα για την πανδημία.

Οι υπουργοί Υγείας τριών κρατιδίων κάλεσαν τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να παρατείνουν τις εξουσίες των κρατιδίων για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως lockdowns ή κλείσιμο σχολείο, καθώς ο αριθμός επίπτωσης επτά ημερών ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ παρότρυνε τους μη εμβολιασμένους να επανεξετάσουν την απόφασή τους σε μήνυμά της το Σάββατο. «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και μπορείτε να δείτε ότι ανησυχώ πολύ», δήλωσε η Μέρκελ σε εβδομαδιαίο video podcast. «Καλώ επιτακτικά όποιον δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί: σας παρακαλώ ξανασκεφτείτε το».

Η Γαλλία, η Ολλανδία και πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη επίσης καταγράφουν άλμα στις μολύνσεις.

Η Βρετανία αναμένεται να επεκτείνει τη διάθεση ενισχυτικών δόσεων σε ανθρώπους ηλικίας 40 έως 49 ετών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσία ενόψει των ψυχρότερων χειμερινών μηνών.

Επί του παρόντος, όλοι οι πολίτες άνω των 50 ετών, όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, έχουν δικαίωμα εμβολιασμού με αναμνηστική δόση και η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν περαιτέρω.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως δεν θεωρεί απαραίτητο η χώρα να στραφεί στο «Σχέδιο Β» της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και των πιστοποιητικών εμβολιασμού, παρόλο που είναι επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

«Μένουμε στο Σχέδιο Α», δήλωσε ο Τζόνσον σήμερα. «Αλλά αυτό που πρέπει σίγουρα να αναγνωρίσουμε είναι ότι υπάρχει καταιγίδα κρουσμάτων εκεί έξω σε τμήματα της Ευρώπης».

«Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έρθει μια χιονοθύελλα και πάλι από τα ανατολικά όσο οι μήνες γίνονται πιο ψυχροί. Η καλύτερη προστασία για τη χώρα μας είναι όλοι να προσέλθουν και να κάνουν την ενισχυτική τους δόση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Κίνα, όπου ο κορονοϊός ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της μεγαλύτερής της έξαρσης της COVID-19 που προκάλεσε το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι επισκέπτες από τη βορειοανατολική πόλη Νταλιάν, όπου τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, θα υπόκεινται να αυστηρούς περιορισμούς καραντίνας όταν πηγαίνουν σε γειτονικές περιοχές. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν χθες 32 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης με επιβεβαιωμένα συμπτώματα, εκ των οποίων τα περισσότερα στη Νταλιάν.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα είναι ελάχιστος συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου, αλλά οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο έχουν υιοθετήσει μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής για τα κρούσματα, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στις εστίες μολύνσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ