Αυστρία: Αποτροπιασμό και συμπαράσταση στα θύματα εκφράζει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Τον «βαθύ συγκλονισμό» του από την πιθανολογούμενη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης, εξέφρασε αργά το βράδυ ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σημειώνοντας ότι «οι σκέψεις μας και η συμπάθειά μας είναι στα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους».

«Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας μαζί, αποφασιστικά, με κάθε τρόπο», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ευχαρίστησε αρχηγούς άλλων κρατών και κυβερνήσεων εξ ονόματος της δημοκρατίας για τις δηλώσεις υποστήριξης.

«Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης. Χαίρομαι που οι αστυνομικοί μας έχουν ήδη καταφέρει να εξαλείψουν έναν δράστη. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον εαυτό μας να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία και να καταπολεμήσουμε αυτές τις επιθέσεις με όλα τα μέσα", δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Όλη η χώρα έχει τη σκέψη της στα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους, στους οποίους εκφράζω τη βαθύτατη συμπάθειά μου», ανέφερε ο καγκελάριος, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διεθνείς εταίρους για την αλληλεγγύη που εξέφρασαν.

Νωρίτερα, στις πρώτες δηλώσεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν την προστασία κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Για «σοκαριστικό τρόμο», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, τονίζοντας πως όλοι συμμερίζονται την ανησυχία και τη θλίψη για τα θύματα και τους τραυματίες κι επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει αποτραπεί ακόμη, ενώ ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να προστατεύουν τους ανθρώπους που ζουν στη Βιέννη.

«Βαθύτατα συγκλονισμένη, εμβρόντητη και άναυδη», δήλωσε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, καταδικάζοντας τη «φρικτή τρομοκρατική επίθεση» στη Βιέννη.

Ιδιαίτερα σοκαρισμένη από την τρομοκρατική επίθεση, η αρχηγός του κόμματος ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ τόνισε πως είναι σαφές ότι η ανοιχτή κοινωνία μας είναι ισχυρή, θα παραμείνει ισχυρή και θα αμυνθεί έναντι τέτοιων επιθέσεων». Από την πλευρά του ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ δήλωσε «συγκλονισμένος», έκανε λόγο για «τρομερό τρομοκρατικό χτύπημα» κι εξέφρασε τη συμπαράσταση του «προς όλα τα θύματα των δειλών τρομοκρατών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ