Αυστρία: 2 τεράστια χριστουγεννιάτικα δένδρα σε κεντρικά σημεία Βιέννης - Ο συμβολισμός τους

Δύο τεράστια χριστουγεννιάτικα δέντρα, που κοσμούν από σήμερα δύο φημισμένες πλατείες της Βιέννης, εκείνες μπροστά στο δημαρχείο της και στα πρώην θερινά ανάκτορα του Σένμπρουν, δίνουν, ως σημάδια ειρήνης, λίγη κανονικότητα μέσα στη σχετικά μουντή ατμόσφαιρα από το λόγω πανδημίας μερικό lockdown που ισχύει από προχθές, Τρίτη, στην Αυστρία, και έπειτα από το "σοκ" της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας το βράδυ της Δευτέρας.

"Διατηρήσαμε σκόπιμα την προγραμματισμένη ημερομηνία για την άφιξη του δέντρου και θέλουμε να στείλουμε ένα σημάδι ειρήνης και συντροφικότητας", δήλωσε η Γκαμπριέλα Σμίντλε διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας "μάρκετινγκ" του δήμου.

Για τον λόγο αυτόν, το ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στήθηκε στην πλατεία του Σένμπρουν χθες, Τετάρτη, το πρωί, ενώ σήμερα το δεύτερο δένδρο, που κανονικά θα έφθανε την Τρίτη αλλά η άφιξη του αναβλήθηκε λόγω του τρομοκρατικού κτυπήματος, "παρέλαβε" σήμερα στην Πλατεία του Δημαρχείου ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Η 200 ετών ερυθρελάτη, που βρίσκεται από σήμερα μπροστά στο Δημαρχείο, έχει ύψος 33 μέτρα και προέρχεται από το Κλάφερ αμ Χόχφιχτ της 'Ανω Αυστρίας, και τα λαμπιόνια του θα λάμψουν από τις 14 Νοεμβρίου. Το "νεότερο" σε ηλικία έλατο, μπροστά από τα Ανάκτορα Σένμπρουν, είναι "μόλις" 118 ετών, με ύψος "μόνον" 18 μέτρα και προέρχεται από Μιουρτστσουσλαγκ του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας, θα φωταγωγείται από τις 21 Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπόλοιπων από τις συνολικά 18 χριστουγεννιάτικες αγορές της Βιέννης, των οποίων το άνοιγμα είναι ακόμη αβέβαιο λόγω του lockdown που έχει επιβληγθεί εξαιτίας του κορονοϊού, η ξακουστή κεντρική Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Βιέννης στην Πλατεία του Δημαρχείου ετοιμάζεται πυρετωδώς με τις κατασκευαστικές εργασίες να ολοκληρώνονται ήδη, έστω και αν το άνοιγμα της έχει μεταφερθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού τα δραστικά περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Η Βιέννη θεωρείται "Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων" στην Ευρώπη, διαθέτοντας τις μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, με κορυφαία εκείνη στην Πλατεία του Δημαρχείου της, της οποίας οι διοργανωτές δηλώνουν ότι, ανάλογα με την εξέλιξη της μόλυνσης, στόχος είναι το άνοιγμά της στις αρχές Δεκεμβρίου στη βάση των νομικών διατάξεων και ενός βάσιμου σχεδίου ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι σημαντικό για την πόλη της Βιέννης "οι δημοφιλείς παραδόσεις να μπορούν να βιώνονται ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, με τις προχριστουγεννιάτικες εικόνες της Βιέννης πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας, και επομένως, οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τις απαιτήσεις".

Από την πλευρά του, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ επισημαίνει ότι στη βάση των νέων δραστικών περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα είναι δυνατές τον Νοέμβριο και ο ίδιος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση "πολύ άμεση, μη γραφειοκρατική βοήθεια" για τους οργανωτές και τους υπευθύνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ