Αυστραλία-κορωνοϊός: Αίρονται οι περιορισμοί- Επανέρχεται η ζωή στη Μελβούρνη

Οι παμπ και τα καφέ της Μελβούρνης μπορούν από σήμερα το βράδυ να έχουν απεριόριστο αριθμό πελατών, ενώ τα στάδια θα μπορούν και αυτά να υποδεχθούν εκ νέου κόσμο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, καθώς οι αρχές ήραν σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς κατά της COVID-19 για τους εμβολιασμένους κατοίκους στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Η πολιτεία Βικτόρια, που έχει πρωτεύουσα τη Μελβούρνη, αίρει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχε υιοθετήσει για την αναχαίτιση της COVID-19 παράλληλα με την επίτευξη του εμβολιασμού κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ποσοστού 70%, 80% και 90% του πληθυσμού που μπορεί να ανοσοποιηθεί, και η σημερινή χαλάρωση των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο αλλαγής στην στρατηγική της προς την πολιτική 'ζούμε μαζί με τον νέο κορονοϊό'. Το πλήρες επίπεδο εμβολιασμού, δηλαδή η ανοσοποίηση του 90% του πληθυσμού στον οποίο προτείνεται το εμβόλιο κατά της COVID-19, αναμένεται να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

"Η ζωή σας θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, θα μπορείτε να χαρείτε όλα τα πράγματα που λαχταρούσατε και σας έλειπαν", δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Υπό τους πιο χαλαρούς κανόνες που θα ισχύουν από σήμερα το βράδυ, ο κόσμος θα μπορεί να χορεύει στα κέντρα διασκέδασης και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι. Ωστόσο οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις εγκαταστάσεις του συστήματος υγείας, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα καταστήματα λιανικής.

Η χαλάρωση των περιορισμών σημαίνει επίσης ότι θα μπορούν να γεμίσουν τα στάδια σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Αυστραλιανό Όπεν τουρνουά τένις.

Η Αυστραλία είχε αναχαιτίσει σε μεγάλο βαθμό την επιδημία του νέου κορονοϊού κατά το μεγαλύτερο μέρος του φετινού έτους ως το ξέσπασμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του ιού στα τέλη του Ιουνίου, το οποίο εξαπλώθηκε γρήγορα στο Σίδνεϊ και την Μελβούρνη, τις μεγαλύτερες πόλεις της, και την πρωτεύουσα Καμπέρα, ωθώντας τις αρχές στην υιοθέτηση λοκντάουν μηνών. Έκτοτε αυτές εξέρχονται από τα λοκντάουν μέσω μιας επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών.

Ακόμη και με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, η Αυστραλία έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περίπου 194.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 1.922 θανάτους από την COVID-19, αριθμοί που είναι πολύ χαμηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται σε πολλές χώρες με τις οποίες θα μπορούσε να συγκριθεί.

Η Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ανακοίνωσε σήμερα 262 κρούσματα του νέου κορονοϊού και η Βικτώρια 1.007 νέα κρούσματα, ενώ στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας καταγράφηκαν 25 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο. Επίσης ανακοινώθηκαν 15 θάνατοι από την COVID-19.

Η Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας αγωνίζεται να αναχαιτίσει ένα νέο ξέσπασμα του κορονοϊού ενώ οι αρχές φροντίζουν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς για να προληφθεί η εξάπλωση του ιού σε απομακρυσμένες κοινότητες. Σε άλλες πολιτείες και εδάφη δεν εντοπίζονται κρούσματα ή ασθενείς της COVID-19

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ