Αυστραλία: Ελεύθερος ο εκπαιδευτικός που παρέμεινε για τρία χρόνια όμηρος των Ταλιμπάν

Ο Αυστραλός εκπαιδευτικός Τίμοθι Γουίξ, ο οποίος ήταν όμηρος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επί τρία χρόνια, επέστρεψε στην πατρίδα του, ενημέρωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν.

Ο Γουίξ, 50 ετών, και άλλος ένας όμηρος, ο Αμερικανός συνάδελφός του Κέβιν Κινγκ, 63 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι από τους ισλαμιστές αντάρτες νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

«Με μεγάλη μου ικανοποίηση επιβεβαιώνω ότι ο Τιμ επέστρεψε στην Αυστραλία και τον καλωσορίζω», είπε η Πέιν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Αυτά ήταν τρία ατέλειωτα χρόνια για τον ίδιο και την οικογένειά του», πρόσθεσε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την Πέιν, ο Γουίξ επέστρεψε στην Αυστραλία αεροπορικώς το απόγευμα της Πέμπτης και επανενώθηκε με την οικογένειά του.

«Είναι τεράστια η ανακούφιση για τον ίδιο και την οικογένειά του, κι υπάρχουν πολλοί που συνέβαλαν ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό, συμπεριλαμβανομένων της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ», είπε η Πέιν στην εκπομπή AM.

Το 2016 οι Γουίξ και Κινγκ απήχθησαν έξω από την πύλη του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Καμπούλ, όπου δίδασκαν αγγλικά.

Ανταλλάχθηκαν τον Νοέμβριο με τρεις αιχμάλωτους Ταλιμπάν που βρίσκονταν στα χέρια των αρχών του Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ