Αυστηρότατα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε 11 περιοχές της Σκωτίας

Αυστηρότατα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε 11 περιοχές της Σκωτίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην πιο αυστηρή από τις πέντε βαθμίδες περιορισμών της σκωτσέζικης κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα τεθούν από το βράδυ της Παρασκευής 11 περιοχές της Σκωτίας.

Όπως ανακοίνωσε η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον από το βήμα του τοπικού κοινοβουλίου Χόλιρουντ, η μετακίνηση των περιοχών από τη Βαθμίδα 3 στη Βαθμίδα 4 «για περιορισμένο διάστημα» κρίνεται αναγκαία για την προφύλαξη του δημοσίου συστήματος υγείας και για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Μεταξύ την περιοχών είναι η Γλασκώβη και οι περισσότερες κομητείες της δυτικής Σκωτίας, με συνολικά περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Τα μέτρα της Βαθμίδας 4 προβλέπουν κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης (πλην πώλησης γευμάτων σε πακέτο), των εμπορικών καταστημάτων και των τουριστικών καταλυμάτων. Κλείνουν επίσης οι στεγασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι κάτοικοι που επηρεάζονται δε θα επιτρέπεται να συναντούν άτομα με τα οποία δε συγκατοικούν σε σπίτια, αν και θα επιτρέπεται η συνάντηση έως έξι μελών από δύο νοικοκυριά σε κλειστό και ανοιχτό δημόσιο χώρο εφόσον κρατούν κοινωνικές αποστάσεις. Στις συναντήσεις αυτές τίθεται όριο έξι ατόμων, με τα παιδιά κάτω των 12 ετών να μην προσμετρώνται.

Στους χώρους λατρείας θα επιτρέπονται έως και 20 άτομα με κοινωνικές αποστάσεις, στους γάμους 15 άτομα περιλαμβανομένου του ζευγαριού και στις κηδείες 20 άτομα.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία.

Η κα Στέρτζιον είπε επίσης ότι οι μέχρι τώρα περιορισμοί έχουν αποδώσει σε ορισμένες περιοχές, όπως στο East Lothian και στο Midlothian που «υποβαθμίζονται» από τη Βαθμίδα 3 στη Βαθμίδα 2 των περιοριστικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι στην Αγγλία ισχύει γενικό lockdown έως τις 2 Δεκεμβρίου και στη Βόρεια Ιρλανδία έως την προσεχή Παρασκευή.

Η Ουαλία βγήκε την περασμένη εβδομάδα από το δικό της lockdown, αλλά αυστηρά περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και εκεί.