Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στον Ισημερινό

Το Υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 478 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι έξι ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των Άνδεων να φθάνει επισήμως μέχρι τώρα τους 9.447 νεκρούς επί συνόλου 210.236 μολύνσεων.

Ωστόσο το υπουργείο αναγνωρίζει πως ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας μάλλον είναι πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς 4.554 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί.

Οι Αρχές αποδίδουν την αύξηση των μολύνσεων στην παραβίαση των συστάσεων για την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση, τις συναθροίσεις οικογενειών και φίλων την ημέρα των Χριστουγέννων.

Αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα Κίτο και στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, αλλά και με την προοπτική να γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της χρονιάς, οι Aρχές κήρυξαν εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 21η Δεκεμβρίου για 30 ημέρες.

Στο πλαίσιο της -τέταρτης κατά σειρά- κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο επέβαλε δεκαπενθήμερη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία, απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών, τη μείωση κατά 50% των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εμπορικά κέντρα και κατά 70% των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος στους ταξιδιώτες που είχαν βρεθεί στη Βρετανία τις προηγούμενες 10 ημέρες, μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, που θεωρείται ακόμα πιο μολυσματικό, στο ΗΒ.

Ωστόσο ο Σεβάγιος τόνισε πως όλοι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τις χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει στο εξής να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά και να υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ αντιγόνων κατά την άφιξή τους. Το γρήγορο τεστ θα τους χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ