Αύξηση λοιμώξεων κορωνοϊού σε όλες τις περιοχές του Ην. Βασιλείου , αλλά με μείωση της τιμής R

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα ποσοστά των υπολογιζομένων φορέων του κορωνοϊού στην κοινότητα στο Ην. Βασίλειο κατέγραψαν αύξηση και στα τέσσερα έθνη που απαρτίζουν τη χώρα την εβδομάδα έως και τις 26 Ιουνίου, αναφέρουν νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Συγκεκριμένα, στην Αγγλία η πραγματική αναλογία των φορέων κορωνοϊού πιστεύεται ότι ήταν ένας κάτοικος ανά 260, σε μία σημαντική αύξηση από τον έναν φορέα ανά 440 κατοίκους της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντιστοίχως στη Σκωτία υπήρχε ένας φορέας ανά 150 κατοίκους, από έναν στους 220 μία εβδομάδα νωρίτερα. Στην Ουαλία υπήρχε ένας φορέας ανά 450 κατοίκους, από έναν στους 830 και στη Βόρεια Ιρλανδία ένας ανά 670 κατοίκους, από έναν στους 720.

Πιο θετικά είναι τα νέα από το πεδίο των νοσηλειών. Σύμφωνα με το ONS, την εβδομάδα έως τις 27 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι φορείς του κορωνοϊού στην Αγγλία ήταν 1,91 ανά 100.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει πως δε σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε σχέση με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα το ποσοστό των νοσηλευθέντων πάντως έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αν και παραμένει πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση που καταγράφηκε στα μέσα Ιανουαρίου, όταν πάνω από 36 κατοίκους της Αγγλία ανά 100.000 νοσηλευόταν με κορωνοϊό.

Επιπλέον, η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας ανακοίνωσε ότι η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού μειώθηκε ελαφρώς την τελευταία εβδομάδα, σε 1,1-1,3 από 1,2-1,4.

Στο Λονδίνο, στην Ανατολική Αγγλία και στη ΒΔ Αγγλία η τιμή R έχει πέσει έως και στη μονάδα, ενώ αντίθετα στη ΝΔ Αγγλία η ανώτερη τιμή φτάνει στο 1,6.

Πηγή: skai.gr