Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντονισμένη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε εναντίον χωριών της κουρδικής θρησκευτικής κοινότητας των Γιαζίντι, δυτικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, στην πιο αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί στο Ιράκ από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών.

\Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί\, δήλωσε ο υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγός Αμπντελκαρίμ Χάλαφ.

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 375 τραυματίστηκαν από τη σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση τεσσάρων βομβιστών αυτοκτονίας με παγιδευμένα οχήματα στα χωριά αλ Καχτανίγια και αλ Αντνανίγια, όπου ζουν κυρίως Γιαζίντι, στην επαρχία Νινίβ.

Οι Γιαζίντι, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 500.000, είναι μέλη μιας προϊσλαμικής κουρδικής θρησκευτικής κοινότητας και ζουν στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Κόμματα σιιτικά και κουρδικά αποφάσισαν να σχηματίσουν μία νέα συμμαχία σε μία προσπάθεια εξόδου από την πολιτική κρίση της χώρας, αλλά χωρίς την άμεση \\συμμετοχή σουνιτών, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

\Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής θα βοηθήσει στην επίλυση αριθμού προβλημάτων καθώς και της υπάρχουσας κρίσης και θα ενθαρρύνει τους άλλους(σουνίτες)να συμμετάσχουν\, ανέφερε ο πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί,Κούρδος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό Μούρι Αλ Μάλικι, σιίτη.

Η διακυβέρνηση της χώρας έχει παραλύσει εδώ και πολλούς μήνες εξαιτίας εσωτερικών διενέξεων μεταξύ σιιτών και σουνιτών που είχαν αποτέλεσμα την αποχώρηση η το μποϊκοτάζ από 17 υπουργούς σε σύνολο 40.

Στην νέα συμμαχία θα μετέχουν το κόμμα Ντάουα του Μάλικι,το Ανώτατο Ισλαμικό Ιρακινό Συμβούλιο του αντιπροέδρου Αντελ Αμπντέλ Μέχντι,η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν του προέδρου Ταλαμπανί και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί.

Πηγή: skai.gr