«Αθώος» αλλά αμελής ο Τζόνσον ως προς την κάλυψη του κόστους ανακαίνισης του διαμερίσματός του

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεν παραβίασε τον υπουργικό κώδικα διαγωγής στην υπόθεση χρηματοδότησης της ανακαίνισης του διαμερίσματος στο οποίο ζει με την αρραβωνιαστικιά του Κάρι Σίμοντς στον αριθμό 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, είναι το πόρισμα έρευνας.

Ο λόρδος Γκέιντ, ωστόσο, σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ σε θέματα τήρησης κανόνων από τα μέλη τη κυβέρνησης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός δεν ενήργησε με σύνεση καθώς επέτρεψε να προχωρήσουν οι εργασίες ανακαίνισης χωρίς να ελέγξει ενδελεχώς πώς καλύπτονταν τα έξοδα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κόστος των αρχικών εργασιών ανακαίνισης κάλυψε υποστηρικτής του Συντηρητικού Κόμματος, κάτι που δεν είχε δηλώσει ως όφειλε ο κ. Τζόνσον, ο οποίος όμως είχε άγνοια για τη συγκεκριμένη διευθέτηση.

Ο κ. Τζόνσον κάλυψε τελικά από την τσέπη του το σύνολο του κόστους.

Ο λόρδος Γκέιντ συμπέρανε επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ υπέπεσε σε «μικρή» και «τεχνική» παραβίαση του υπουργικού κώδικα όταν ανέθεσε σε εταιρεία της αδερφής του, στην οποία και ο ίδιος έχει μερίδιο 20%, συμβόλαιο με το εθνικό σύστημα υγείας NHS εν μέσω πανδημίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο κ. Χάνκοκ είχε «έλλειψη γνώσης» αναφορικά με το συμβόλαιο και η σύγκρουση συμφέροντος στην προκειμένη περίπτωση «δεν ήταν σε καμία περίπτωση εσκεμμένη».

Πηγή: skai.gr