Ασάφεια για τον πιθανό αποκλεισμό του Λονδίνου λόγω κορωνοϊού

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι υπάρχει «μηδενική πιθανότητα» να διακοπούν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς και από το Λονδίνο, παρά τις επίμονες πληροφορίες περί επικείμενων αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα το πρώτο θύμα από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε η Βόρεια Ιρλανδία και άλλους τρεις νεκρούς η Σκωτία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο (πριν από την ημερήσια απογευματινή ανακοίνωση των νεότερων συγκεντρωτικών στοιχείων) στα 108.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 950 εκ των 2.626 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούν το Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το βράδυ της Τετάρτης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την πρωτεύουσα και δε διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα, ωστόσο ο εκπρόσωπος του είπε την Πέμπτη ότι το Λονδίνο δε θα αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να κλείσει το δίκτυο του υπογείου σιδηροδρόμου της πόλης, παρά το γεγονός ότι από το πρωί 40 από τους 270 σταθμούς δε λειτουργούν.

Διαψεύστηκε επίσης από τον ίδιο ως «αναληθής» η πληροφορία που έχει δημοσιευθεί ότι θα επιτρέπεται μόνο σε ένα μέλος κάθε λονδρέζικου νοικοκυριού να βγαίνει για ψώνια βασικών προϊόντων διατροφής και υγιεινής.

Ο εκπρόσωπος άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή για κλείσιμο των παμπ, καφέ και παρόμοιων επιχειρήσεων, εφόσον συνεχιστεί το φαινόμενο πολίτες να αγνοούν τις ισχυρές συστάσεις για αποφυγή μη αναγκαίων κοινωνικών επαφών και μετακινήσεων.

Την ίδια ώρα, μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ντιβάνια έγιναν αντιληπτά κατά τη μεταφορά τους στην Ντάουνινγκ Στριτ, σε μια ένδειξη ότι και ο πιο στενός πυρήνας του κυβερνητικού μηχανισμού ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.

Πάντως οι πληροφορίες περί αποκλεισμού του Λονδίνου ενέτειναν από το βράδυ της Πέμπτης τις αγορές πανικού, που έχουν πλέον επεκταθεί από τα σουπερμάρκετ και στα συνοικιακά καταστήματα τροφίμων.

Οι διοικήσεις των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ έχουν διαρρεύσει ότι αναμένουν επαρκή αστυνομική προστασία σε περίπτωση ακραίων συμπεριφορών από καταναλωτές σε περίπτωση ενός ‘lockdown’ στο Λονδίνο.

Ο Υπουργός Τροφίμων Τζορτζ Γιούστις διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και ανθεκτικότητα στην αλυσίδα τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας ότι επί ποδός για να συνδράμουν την επιχείρηση αντιμετώπισης του ιού βρίσκονται και 20.000 στρατιώτες, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε ότι αποστολή τους δε θα είναι η τήρηση του νόμου και της τάξης. Όπως σημείωσε, αυτό παραμένει έργο της αστυνομίας. Οι στρατιώτες θα μπορούσαν για παράδειγμα να χρησιμοποιηθούν για την οδήγηση βυτιοφόρων για μεταφορά οξυγόνου στα νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η βασίλισσα Ελισάβετ αναχώρησε σήμερα από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για το πιο απομονωμένο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου μετέβη με ελικόπτερο από το Σάντριγχαμ και ο επίσης υπερήλικας σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος.

Τέλος, η αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η Premier League ανακοίνωσαν παράταση της αναστολής κάθε επαγγελματικής ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στη χώρα έως τουλάχιστον τις 30 Απριλίου.