Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Στη δεύτερη φάση του είναι έτοιμο να εισέλθει το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς από αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν να προσφέρονται ραντεβού σε πολίτες κάτω των 50 ετών.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να προσφερθεί η πρώτη δόση των εμβολίων και στα 32 εκατομμύρια των πολιτών άνω των 50 ετών και των πιο ευπαθών έως τις 15 Απριλίου.

Με βάση τα στοιχεία της Κυριακής την πρώτη δόση έχουν κάνει ήδη 32,1 εκ. πολίτες. Το ποσοστό αυτών άνω των 55 που έχουν ήδη προσέλθει για το εμβόλιο υπερβαίνει το 90%.

Κάποια λίγα εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί σε άτομα από 49 ετών και κάτω λόγω της κατάστασης της υγείας τους ή της έκθεσής τους στον ιό λόγω επαγγέλματος.

Ο διευθύνων συμβούλους του οργανισμού παρόχων υπηρεσιών του εθνικού συστήματος υγείας NHS Κρις Χόπσον επιβεβαίωσε την εξέλιξη λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν να λαμβάνουν προσκλήσεις οι άνω των 40.

Σύμφωνα με τους Times, οι πρώτες προσκλήσεις θα απευθύνονται στα πιο ηλικιωμένα άτομα της ομάδας 40-49 ετών.

Οι επόμενες κατηγορίες προτεραιότητας έχουν οριστεί ηλικιακά, δηλαδή 30-39 και 18-29 ετών. Για την πιο νεαρή ηλικιακή ομάδα ισχύει η σύσταση να αποφεύγεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει προσφέρει η πρώτη δόση κάποιου εμβολίου και στα περίπου 53 εκατομμύρια των ενηλίκων πολιτών έως το τέλος Ιουλίου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς αυτού του στόχου, παρά τη συγκριτικά μειωμένη ποσότητα διαθέσιμων εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Την επίτευξη του στόχου συνδράμει και η παραλαβή των πρώτων δόσεων του εμβολίου της Moderna, που έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται στην Ουαλία και στη Σκωτία και θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και στην Αγγλία σε λίγες ημέρες.

Πηγή: skai.gr