Αρχίζει πιο μαζικά η έξοδος των Βρετανών τουριστών προς το εξωτερικό

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των πτήσεων προς τους δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού καταγράφεται από αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βρετανία, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Αεροπορικές εταιρείες και tour operator αναφέρουν ακόμα και διπλασιασμό προγραμματισμένων ταξιδιών σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Αναμένεται πως 400.000 Βρετανοί θα αρχίσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό το επόμενο διήμερο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό για αυτή την εβδομάδα σε 1,5 εκατομμύρια, τον υψηλότερο μέχρι στιγμής για τη φετινή χρονιά.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για εκτίμηση κατά 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, προ πανδημίας.

Μία στις επτά κρατήσεις είναι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με τους ταξιδιώτες να θέλουν να εκμεταλλευτούν το παράθυρο των δύο εβδομάδων έως την επόμενη αναθεώρηση των κατηγοριών στις οποίες υπάγει η βρετανική κυβέρνηση τους δημοφιλείς προορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα όσοι πλήρως εμβολιασμένοι και ανήλικοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί λίστας, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εξαιρούνται από την υποχρέωση δεκαήμερης κατ' οίκον απομόνωσης.

Εξαίρεση από τις «πορτοκαλί» χώρες αποτελεί η Γαλλία, καθώς αποφασίστηκε ότι η υποχρέωση απομόνωσης για αφίξεις από εκεί θα διατηρηθεί λόγω της διασποράς της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής Βήτα. Πάντως ταξιδιωτικοί αναλυτές και δημοσιεύματα στη Βρετανία επισημαίνουν ότι η απόφαση για τη Γαλλία δεν δικαιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς π.χ. η αναλογία των κρουσμάτων κορωνοϊού που οφείλονται στην παραλλαγή Βήτα είναι μεγαλύτερη στην Ισπανία και στην Ελλάδα.

Την αύξηση των κρατήσεων αυτή την περίοδο ευνοεί και η διατήρηση των τιμών για πακέτα διακοπών σε σχετικά χαμηλές τιμές, καθώς η αβεβαιότητα για το τι θα ισχύει το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση στα επίπεδα που ήλπιζαν οι ταξιδιωτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων Cirium, από τις 2.100 διεθνείς πτήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο από βρετανικά αεροδρόμια, οι 352 είναι για την Ελλάδα. Είναι ένας αριθμός μόλις 5% μειωμένος σε σύγκριση με το αντίστοιχο Σαββατοκύριακο του 2019.

Ο Νόελ Ιωσηφίδης, διευθυντής του ιστορικού ταξιδιωτικού γραφείου Sunvil που εξυπηρετεί την Ελλάδα, δήλωσε στο ΣΚΑΙ πως όταν προαναγγέλθηκε η άρση της υποχρέωσης καραντίνας για όσους επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες, οι κρατήσεις προς Ελλάδα αυξήθηκαν ραγδαία, συγκεκριμένα από δύο την ημέρα σε 30-40 ημερησίως στο γραφείο του.

Όταν, ωστόσο, τα κρούσματα άρχισαν πάλι να αυξάνονται και ιδίως όταν οι Βαλεαρίδες νήσοι επέστρεψαν από την πράσινη στην πορτοκαλί κατηγορία, διαπιστώθηκε ένα πάγωμα στην αγορά, με το ρυθμό των κρατήσεων πάλι να υποχωρεί σημαντικά.

Ο κ. Ιωσηφίδης έχει παρατηρήσει αυξημένο ενδιαφέρον από τους πελάτες του για τα νησιά του Ιουνίου, ενώ η TUI ανέφερε ότι η Ρόδος είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για αυτό το Σαββατοκύριακο πίσω από τη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα.

Η TUI ανακοίνωσε ότι για το επιμενο διήμερο έχει διπλασιάσει τον αριθμό των πτήσεών της από τη Βρετανία σε 85.