Άρχισε τις εργασίες της η νέα Βουλή των Κοινοτήτων

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Την επανεκλογή του βουλευτή των Εργατικών σερ Λίντσεϊ Χόιλ στη θέση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων επιβεβαίωσαν δια βοής οι Βρετανοί βουλευτές με την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του σώματος υπό τη νέα σύνθεσή του μετά από τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Όπως ορίζει η παράδοση, ο σερ Λίντσεϊ «σύρθηκε» στην έδρα από δύο βουλευτές.

Οι πρώτες δύο ημέρες των εργασιών της νέας Βουλής θα αναλωθούν στην ορκωμοσία των 650 μελών, μεταξύ των οποίων 140 πρωτοεμφανιζόμενοι βουλευτές και σε σύντομες ομιλίες πολλών εξ αυτών.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η ανάγνωση του κυβερνητικού προγράμματος της κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Στην πρώτη κοινοβουλευτική ομιλία του μετά από τη μεγάλη εκλογική νίκη του, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε ότι η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου συνιστά «τεράστια βελτίωση» σε σύγκριση με την απελθούσα Βουλή, καθώς η ευρεία πλειοψηφία που κατέχει πλέον η κυβέρνηση θα επιτρέψει την υλοποίηση του Brexit.

Στάθηκε παράλληλα στο γεγονός ότι η νέα Βουλή έχει αριθμό ρεκόρ γυναικών βουλευτριών και αριθμό ρεκόρ μελών που προέρχονται από ξένη εθνική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε αντίθεση με τον κ. Τζόνσον που σηκώθηκε στο βήμα εν μέσω έντονων επευφημιών από τους βουλευτές του, ο υπό παραίτηση ηγέτης των ηττημένων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έλαβε το λόγο χωρίς ιδιαίτερες επιδοκιμασίες βουλευτών του.

Στην ομιλία του σχολίασε ότι προεκλογικά ο Πρωθυπουργός «έδωσε πολλές υποσχέσεις» και επί αυτών θα κριθεί.

Πηγή: skai.gr