Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία Ντινκ

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας άρχισε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη 18 υπόπτων σε σχέση με τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

Ο Ντινκ, 53 ετών, του οποίου τα σχόλια για τη σφαγή των Αρμενίων στην Τουρκία το 1915 εξαγρίωσαν τους τούρκους εθνικιστές, δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο έξω από τα γραφεία της εφημερίδας "Agos" της οποίας ήταν διευθυντής, στην Κωνσταντινούπολη, από έναν 17χρονο ο οποίος ομολόγησε την πράξη του.

Περίπου 1.000 διαδηλωτές που ζητούσαν δικαιοσύνη, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στη συνοικία Μπεσικτάς της Κωνσταντινούπολης. Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών καθώς ο φερόμενος ως δράστης Ογκούν Σαμάστ είναι κάτω των 18 ετών.

Ο Σαμάστ κατηγορείται για ανθρωποκτονία, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομη κατοχή όπλου και εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης άνω των 42 ετών.

Οι υπόλοιποι 17 ύποπτοι αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες μεταξύ των οποίων υποκίνηση σε φόνο και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πολλές τουρκικές εφημερίδες επικαλούνται τη Δευτέρα έναν από τους βασικούς υπόπτους, τον Γιασίν Χαγιάλ, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του δολοφόνησαν τον Ντινκ με εντολή αξιωματικών της αστυνομίας.
Πηγή: skai.gr