Κλείσιμο

Άρχισε δίκη συνεργατών του Σαντάμ

Άρχισε στη Βαγδάτη η δίκη των πρώην συνεργατών του Σαντάμ Χουσέιν που κατηγορούνται για την αιματηρή καταστολή λαϊκής εξέγερσης στο σιιτικό νότιο Ιράκ.

Περίπου 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή στη διάρκεια των συγκρούσεων που άρχισαν το Μάρτιο του 1991 όταν τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούσαν από το Κουβέιτ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ο ξάδελφος του Σαντάμ Αλι Χασάν αλΜαζίντ γνωστός ως χημικός Αλι, ο οποίος χρησιμοποιούσε χημικά όπλα για την εξόντωση των Κούρδων του βορείου Ιράκ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικων , Μπερνάρ Κουσνέρ διαβεβαίωσε ότι δεν συνενοήθηκε με τους Αμερικανούς για να επισκεφτεί το Ιράκ, αποκρούοντας τις κατηγορίες για ευθυγράμμιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είμαστε σαφέστατα διαφοροποιημένοι από την αμερικανική πολιτική και πιστεύω ότι είχαμε λόγους τόνισε ο Κουσνέρ μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL από τη Βαγδάτη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αναφερόμενος στην αντίθεση της Γαλλίας στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

Είναι πολύ σημαντικό οι Ιρακινοί να θυμηθούν ποιά ήταν η θέση της Γαλλίας.Αυτό μας προσδίδει έναν πολύ ξεχωριστό ρόλο πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Δεν συνενοηθήκαμε με τους Αμερικανούς τόνισε ο Κουσνέρ προσθέτοντας ότι ενημέρωσε απλώς την αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις για την επίσκεψή του στο Ιράκ λίγες ώρες νωρίτερα, όπως επίσης και τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, τον γερμανό Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγιερ , τον επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα και την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr