Αρχή άρσης του lockdown στη Σκωτία από τις 2 Απριλίου

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Αίρεται στις 2 Απριλίου στη Σκωτία η εντολή προς τους πολίτες να μένουν σπίτι στο πλαίσιο του lockdown κατά του κορωνοϊού.

Το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου θα ακολουθήσει τρεις μέρες αργότερα, ανακοίνωσε στο τοπικό κοινοβούλιο Χόλιρουντ η Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον.

Αν και δήλωσε «πιο αισιόδοξη για την κατάσταση από όσο εδώ και πολύ καιρό», προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό.

Η εντολή για παραμονή στο σπίτι θα αντικατασταθεί από οδηγία για παραμονή εντός των ορίων της περιοχής του καθενός, ώστε να αποφεύγονται οι μη αναγκαίες μακρινές μετακινήσεις. Η κα Στέρτζιον είπε ότι ελπίζει και αυτή η οδηγία να αρθεί μετά από τρεις εβδομάδες.

Στις 5 Απριλίου μαζί με τα εμπορικά καταστήματα που θα λειτουργήσουν με προπαραγγελίες και παραλαβή, θα ανοίξουν τα κουρεία και τα κομμωτήρια, τα κέντρα κήπου, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα καταστήματα ειδών σπιτιού.

Επίσης, περισσότεροι φοιτητές θα επιτραπεί να επιστρέψουν στις σχολές τους.

Η έξοδος από το lockdown προσδιορίστηκε από την κα Στέρτζιον για τις 26 Απριλίου, όταν η ώρα θα υπαχθεί στη λεγόμενη Βαθμίδα 3 των περιοριστικών μέτρων, μία βαθμίδα κάτω από το καθολικό απαγορευτικό.

Οι κοινωνικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο αναμένεται να επιτραπούν από τις 17 Μαΐου, με τέσσερα άτομα από δύο νοικοκυριά να μπορούν να συναντώνται.

Η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων υπολογίζεται ότι θα γίνει στο τέλος Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr