Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στην βόρεια Συρία

’ρχισαν σήμερα το πρωί οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας σε τομέα που αναμένεται να μετατραπεί σε "ζώνη ασφαλείας", σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί.

Έξι τουρκικά θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα για να συναντηθούν στη Συρία με τον αμερικανικό στρατό για την πρώτη τους κοινή περιπολία στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη στις 7 Αυγούστου.

Δύο ελικόπτερα υπερίπταντο της ζώνης στην οποία τα τουρκικά οχήματα διέσχισαν την μεθόριο περνώντας από άνοιγμα στον μεγάλο τοίχο από μπετόν που έχει χτιστεί μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Λίγο νωρίτερα και το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα και εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρία για να αρχίσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας που έχουν στόχο την εγκαθίδρυση μιας "ζώνης ασφαλείας" κατά μήκος των συνόρων.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ προβλέπει την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στην τουρκική μεθόριο και τις ζώνες στη Συρία που ελέγχει η υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του Ευφράτη.

Η πολιτοφυλακή αυτή θεωρείται "τρομοκρατική" από την ’γκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι η "ζώνη ασφαλείας" θα έχει εύρος 32 χιλιομέτρων.

Ο Ερντογάν έχει επίσης απειλήσει ότι θα εξαπολύσει επιχείρηση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας αν η Τουρκία δεν εξασφαλίσει τον έλεγχο αυτής της "ζώνης ασφαλείας", αλλά η συμφωνία αυτή είχε ήδη επιτρέψει να αποφευχθεί μια τουρκική επιχείρηση κατά της YPG η οποία φαινόταν να επίκειται.

Οι δύο σύμμαχοι συνέστησαν πρόσφατα το κέντρο κοινών επιχειρήσεων για τις περιπολίες τους, η σύσταση του οποίου προβλεπόταν από αυτήν την συμφωνία για να αναλάβει τον συντονισμό της δημιουργίας της "ζώνης ασφαλείας", το περίγραμμα της οποίας παραμένει ασαφές.