Πιο κοντά στη στήριξη νέου δημοψηφίσματος για το Brexit ο Κόρμπιν

Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση υποστήριξης του δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit έκανε ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σε δήλωσή του λίγο πριν αναχωρήσει για το Δουβλίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, ο κ. Κόρμπιν είπε: «Αντιμέτωποι με την απειλή του ‘no deal’ και έναν πρωθυπουργό χωρίς εντολή, η μόνη διέξοδος από την κρίση του Brexit που σκίζει τη χώρα στα δύο είναι τώρα να πάμε πίσω στο λαό.

«Αφήστε το λαό να αποφασίσει το μέλλον της χώρας, είτε σε γενικές εκλογές είτε μέσω μίας λαϊκής ψήφου επί της όποιας συμφωνίας εγκριθεί από το κοινοβούλιο».

Ο κ. Κόρμπιν βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση από κορυφαία στελέχη της σκιώδους κυβέρνησής του και από τη βάση του κόμματος να υποστηρίξει ως πρώτη επιλογή το δεύτερο δημοψήφισμα.

Η πίεση έχει αυξηθεί μετά από την απογοητευτική επίδοση των Εργατικών στις ευρωεκλογές, δηλαδή την τρίτη θέση με 14,1% των ψήφων πίσω από το Κόμμα του Brexit και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του κόμματος Τομ Γουάτσον, ένθερμος υποστηρικτής του δεύτερου δημοψηφίσματος, παρουσίασε χθες τα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης μεταξύ μελών και υποστηρικτών των Εργατικών, σύμφωνα με τα οποία το 84% εκείνων που απάντησαν θέλουν ψηφοφορία στην κομματική βάση για να καθοριστεί η επίσημη κομματική γραμμή επί του Brexit.

Την υποστήριξή τους στο δεύτερο δημοψήφισμα δημοσιοποίησαν και οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος σε Σκωτία και Ουαλία.

Εναντίον του δημοψηφίσματος, ωστόσο, τάσσονται άτομα με μεγάλη επιρροή στο κόμμα και στον κ. Κόρμπιν: ο γενικός γραμματέας του μεγάλου εργατικού συνδικάτου Unite Λεν ΜακΚλάσκι, ο σκιώδης υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τζον Τρίκετ και ο πρόεδρος του κόμματος Ίαν Λάβερι.

Η εσωκομματική αντιπαράθεση οξύνθηκε μετά από την απόφαση αποβολής από το κόμμα του υπεύθυνου επικοινωνίας και κορυφαίου συμβούλιου του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, μετά από τη δημόσια παραδοχή του ότι στις ευρωεκλογές ψήφισε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Σε αντίδραση και άλλα στελέχη των Εργατικών έχουν ανακοινώσει πως ψήφισαν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίες τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μέσω νέου δημοψηφίσματος.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο