Κλείσιμο

Διαδηλώσεις και αίμα στην Βενεζουέλα, πιστός στον Μαδούρο ο στρατός

Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας ανταποκρίθηκαν τις τελευταίες ώρες στο κάλεσμα του Χουάν Γουαϊδό για μαζικές κινητοποιήσεις κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όμως για την ώρα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να έχει κερδίσει την κρίσιμη στήριξη σημαντικών μονάδων των ένοπλων δυνάμεων.

Ο κ. Γουαϊδό κάλεσε τους υποστηρικτές του, που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας με αφορμή την Πρωτομαγιά, σε γενική απεργία. Τους ζήτησε να παραμείνουν στους δρόμους, ώστε να μεγιστοποιήσουν την πίεση στο καθεστώς των «τσαβίστας».

Ζήτησε από τους δημόσιους υπαλλήλους – που αποτελούν σημαντική δεξαμενή στήριξης για τον κ. Μαδούρο – να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι χθεσινές πορείες σημαδεύτηκαν από οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Μία 27χρονη κοπέλα έχασε την ζωή της, έχοντας δεχτεί σφαίρα στο κεφάλι, ενώ 130 άτομα τραυματίστηκαν σε ολόκληρη την χώρα, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων.

Νωρίτερα υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι κατά τις ταραχές σκοτώθηκε κι ένας 24χρονος.



Παρά ταύτα, ο κ. Γουαϊδό δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ανώτερους αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας να προσχωρήσουν στις τάξεις της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι την Τρίτη κήρυξε την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία» και κάλεσε τον στρατό να τον βοηθήσει στην ανατροπή του καθεστώτος.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, που στηρίζουν τον κ. Γουαϊδό, δήλωσαν ότι η αντιπολίτευση είχε έλθει σε συνεννόηση με πολλούς στρατιωτικούς ηγέτες και πως κ. Μαδούρο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει την χώρα αεροπορικώς, όμως μεταπείστηκε από την Ρωσία.

Ο «τσαβίστα» πρόεδρος διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων, προαναγγέλλοντας πως όσοι έλαβαν μέρος στο «πραξικόπημα» θα φυλακιστούν. Δεν αρνήθηκε πάντως ότι ορισμένοι συνεργάτες του ήταν σε επαφή με την ομάδα Γουαϊδό.

Η Ουάσιγκτον έχει δημοσιοποιήσει τα ονόματα αξιωματούχων που φέρεται να είχαν δεχτεί να συνεργαστούν με τον κ. Γουαϊδό, ανάμεσά τους ο υπουργός Άμυνας και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, πιθανώς σε μία προσπάθεια να καλλιεργήσουν περαιτέρω καχυποψία στους κόλπους του καθεστώτος Μαδούρο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, σχολίασε αιχμηρά πως ο κ. Μαδούρο είναι πλέον εγκλωβισμένος «σε μπουκάλι με σκορπιούς», δεδομένου ότι ανώτεροι αξιωματικοί και συνεργάτες του συνομιλούν με την αντιπολίτευση.

Ο μοναδικός ανώτερος αξιωματούχος που έχει αυτομολήσει από την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία» ήταν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Η κρίση στην Βενεζουέλα έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις και σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, όπως αποτυπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εχθές οι υπουργοί Εξωτερικών τους, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ.

Για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» τη Βενεζουέλα και ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο κ. Πομπέο έχει ξεκαθαρίσει πως οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας στην Βενεζουέλα, αν και δίνουν προτεραιότητα στην ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Περισσότερες από 50 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις, αναγνωρίζουν τον κ. Γουαίδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Πηγή: skai.gr