Κλείσιμο

Στη Σερβία ο Πούτιν με τιμές εθνικού ήρωα. Πλήθος κόσμου στους δρόμους

Θερμή υποδοχή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν επιφύλαξαν εκατοντάδες Σέρβοι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι.

Οι Σέρβοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας και θα μετακινηθούν προς το ναό του Αγίου Σάββα, όπου και θα υποδεχθούν τον Ρώσο Πρόεδρο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε υποδεχθεί τον Ρώσο ομόλογό του, κατά την άφιξή του με στρατιωτικές τιμές, συνοδεύοντας μάλιστα με μαχητικά αεροσκάφη της σερβικής αεροπορίας, το προεδρικό αεροσκάφος του Ρώσου Προέδρου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανταπέδωσε τις τιμές, παρασημοφορώντας τον Σέρβο Πρόεδρο με το μετάλλιο του «τάγματος του Αλεξάντερ Νέβσκι».

Το συγκεκριμένο παράσημο απονεμόταν στους διοικητές του Κόκκινου Στρατού, οι οποίοι πολεμούσαν στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αναγνώριση του θάρρους, της γενναιότητα τους και της επιδεξιότητας τους στην ηγεσία που εξασφάλιζαν την επιτυχία της επιχειρησιακής αποστολής τους.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έλαβε για δώρο από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ένα κουτάβι ράτσας Σαρπλάνινα (Γιουγκοσλαβικός Ποιμενικός).

Σε δηλώσεις του ο Σέρβος Πρόεδρος εξήρε την προσφορά της Ρωσίας προς τη χώρα του, δηλώνοντας ότι η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της ανοικοδόμησης βρίσκονται στο ύψιστο σημείο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στρατιωτική συνεργασία και παραμένουμε ένας αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας» τόνισε ο Βούτσιτς εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για τη συνδρομή της Ρωσίας στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διοχετεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω σερβικού εδάφους, επεκτείνοντας τον αγωγό Turkish Stream και για το σκοπό αυτό σημείωσε ότι προτίθεται να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρόταση του Ρώσου Προέδρου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σέρβο Πρόεδρο.

Η επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία έχει ως κύριο στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογικής ανάπτυξης και ψηφιακής οικονομίας, ενώ θα συζητηθεί και η κατάσταση στο Κόσοβο.