Γερμανία: Ο Σταϊνμάιερ αναζητεί διέξοδο από μια πρωτοφανή πολιτική κρίση

Διέξοδο από μια πρωτοφανή, για τα μεταπολιτευτικά πολιτικά χρονικά της Γερμανίας, κρίση αναζητεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με την Ευρώπη να παρακολουθεί εναγωνίως μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για κυβερνητικό συνασπισμό. 

Στόχος, να βρεθεί μια λύση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να κληθούν και πάλι στις κάλπες, λίγο καιρό αφού εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή Βουλή. Αυτή η προοπτική θα βύθιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη εξασθενημένη από το Brexit, σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Έπειτα από μια μακρά συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα, ο Σταϊνμάιερ υποδέχεται την Τρίτη τους ηγέτες των Πράσινων, πριν από την συνάντηση που περιμένουν οι περισσότεροι, την Τετάρτη, ανάμεσα στον Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο του δικού του κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τον Μάρτιν Σουλτς. Το SPD, μέχρι στιγμής, αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα να ενταχθεί ξανά σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη συντηρητική καγκελάριο. Κατόπιν, θα δει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος αποχώρησε αιφνιδίως από τις διαπραγματεύσεις. 

Η ανησυχία είναι απτή στη Γερμανία, όπου ήδη σημειώθηκε πολιτικός σεισμός στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου με την είσοδο στη Μπούντεσταγκ μελών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Η άνοδος της AfD, θα μπορούσε να συνεχιστεί σε περίπτωση νέων, πρόωρων εκλογών.

Μολαταύτα οι περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών (45%), σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, την πρώτη που διεξήχθη μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μόλις το 27% διάκειται ευνοϊκά έναντι της συνέχισης της διακυβέρνησης από τον «μεγάλο συνασπισμό» των συντηρητικών και του SPD, και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (24%) έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Παρά την αποτυχία αυτή, η Μέρκελ κάθε άλλο παρά έχει σκοπό να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να σχηματίσει κυβέρνηση. Εξάλλου, διαβεβαίωσε σε μια συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση τη Δευτέρα το βράδυ, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία. Στην ίδια συνέντευξη, η πολιτικός που κυβερνά τη Γερμανία τα τελευταία δώδεκα χρόνια κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας: η χώρα «έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση, που δεν θα ψάχνει πλειοψηφία για κάθε απόφασή της», έκρινε η συντηρητική καγκελάριος.

Πηγή: AΜΠΕ - skai.gr