Νόμο που επιτρέπει πάγωμα πληρωμής του ουκρανικού χρέους υπέγραψε ο Ποροσένκο

Νόμο που επιτρέπει στην Ουκρανία να διακόψει επιλεκτικά την εξυπηρέτηση του χρέους της υπέγραψε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, τη στιγμή που το Κίεβο βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές με στόχο να πετύχει σημαντικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους.

Η κίνηση της ουκρανικής κυβέρνησης εγείρει άμεσα φόβους πως η χώρα δεν προτίθεται να καταβάλει τόκο 75 εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει να πληρώσει στη Ρωσία στις 20 Ιουνίου (από ένα παλαιό ομόλογο 3 δισ. ευρώ), εξέλιξη που θα έδινε νέα οικονομική διάσταση στη σύγκρουση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η υπογραφή του νόμου από τον κ. Ποροσένκο δεν ισοδυναμεί με πτώχευση, αλλά ουσιαστικά δίνει στη χώρα το δικαίωμα επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστήσει πάντως σαφές πως ο επίμαχος νόμος συνιστά de facto χρεοκοπία. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έχει προειδοποιήσει πως η Μόσχα προτίθεται να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για την υπόθεση.

Πέραν πάντως της Ρωσίας, η κίνηση του Κιέβου ανεβάζει τη θερμοκρασία στις συζητήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές της, με δεδομένο ότι η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει σημαντική αναδιάρθρωση των οφειλών της.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποφέρει έως τώρα απτά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει προαναγγείλει ήδη από τον Μάρτιο πως το «κούρεμα» αποτελεί μέρος του πολυεθνικού προγράμματος στήριξης της χώρας, αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ταμείο συμμετέχει στο πρόγραμμα με δάνεια ύψους 17,5 δισ. δολαρίων.
Πηγή: skai.gr