Άρση του εμπάργκο ζητάει η Κούβα

Η Κούβα κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν το εμπάργκο εις βάρος της, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αμερικανικούς φορείς να αποδεσμεύσουν πιστώσεις και να βοηθήσουν τους Κουβανούς που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Γκουστάβ.

Το Σάββατο οι κουβανικές αρχές ευχαρίστησαν την Ουάσινγκτον η οποία εξέφρασε τη λύπη της για τις καταστροφές που προκάλεσε ο Γκουστάβ, χωρίς να διευκρινίζουν εάν προτίθενται να δεχθούν την αμερικανική οικονομική βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι προσφέρει βοήθεια ύψους 100.000 δολαρίων στην Κούβα μέσω μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, μεγάλα τμήματα της Κούβας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξ αιτίας του κυκλώνα Άικ, ο οποίος αναμένεται να πλήξει τη χώρα την Κυριακή, μια εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Γκούσταβ στο δυτικό τμήμα της χώρας, που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η πολιτική άμυνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις επαρχίες Γκουαντάναμο, Σαντιάγο δε Κούμπα, Γκράνμα, Ολγκίν, Λας Τούνας και Καμαγκέι, διατάσσοντας και εκκενώσεις ορισμένων περιοχών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμυρών.

Ο Άικ αναμένεται να πλήξει την Κούβα ως κυκλώνας Κατηγορίας 3 στην πενταβάθμια κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Λίγο πριν φθάσει στη νήσο, ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 4, με ανέμους ταχύτητας 215 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Βάσει μοντέλων προβλέψεων, αμερικανοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι στην Κούβα απειλούνται καλλιεργημένες περιοχές, τα ξενοδοχεία στο Βαραδέρο αλλά και η πρωτεύουσα, Αβάνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κατρίνα ήταν κυκλώνας Κατηγορίας 3 όταν είχε πλήξει τη Νέα Ορλεάνη την 29η Αυγούστου 2005, βυθίζοντας συνοικίες της ιστορικής πόλης κάτω από το νερό και στοιχίζοντας τη ζωή 1.500 ανθρώπων.
Πηγή: skai.gr