Αρουραίοι για τον εντοπισμό ναρκών

Ομάδες από καλά εκπαιδευμένους αρουραίους θα σκορπιστούν σε ναρκοπέδια στην βόρεια Ουγκάντα, ώστε χρησιμοποιώντας την οξεία όσφρησή τους, να εντοπίσουν μερικές από τις εκατοντάδες νάρκες που έχουν εγκαταλειφθεί στην περιοχή μετά από τον 20ετή πόλεμο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πρόγραμμα με τους αρουραίους μπορεί να συμβάλλει στον καθαρισμό περιοχής με νάρκες έκτασης 100 τετραγωνικών μέτρων σε 20 λεπτά, ενώ ένας ειδικός πυροτεχνουργός χρειάζεται δύο ημέρες για την ίδια δουλειά.

Ο επικεφαλής της βελγικής οργάνωσης Apopo, ειδικής στον εντοπισμό ναρκών, δήλωσε ότι το σχέδιο προβλέπει την χρησιμοποίηση γιγαντιαίων αφρικανικών αρουραίων που θα έχουν ηλικία τουλάχιστον οκτώ ετών.

Σύμφωνα με την Apopo,οι αρουραίοι έχουν μικρό βάρος και δεν μπορούν να προκαλέσουν την έκρηξη της νάρκης, ενώ κοστίζουν λιγότερο από τους σκύλους, οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ναρκών.

Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστός ο αριθμός των νεκρών από τις νάρκες στην βόρεια Ουγκάντα, όπου τα τελευταία χρόνια τα βίαια επεισόδια έχουν περιοριστεί σημαντικά και οι κάτοικοι προσπαθούν να αρχίσουν μία νέα ζωή.
Πηγή: skai.gr