Αρνείται να καταθέσει ο Σιράκ

Ο πρόεδρος Σιράκ αρνείται να καταθέσει για το σκάνδαλο Κλίαρστριμ επικαλούμενος το Σύνταγμα της χώρας.

Η υπόθεση χαρακτηρίσθηκε ως \"βρώμικο πολιτικό κόλπο\", και σε αυτήν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, φερόταν αναμεμιγμένος ο διάδοχος του Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί.

Νωρίτερα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe I είχε μεταδόσει ότι οι δικαστές Ζαν-Μαρί Υ και Ανρί Πον, που έχουν τεθεί επικεφαλής της έρευνας για το σκάνδαλο, ήλπιζαν να πάρουν κατάθεση από το Σιράκ στα τέλη Ιουλίου, αλλά ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε.

Το ανακοινωθέν του γραφείου του Σιράκ αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος θεωρεί πως βάσει του Συντάγματος \"ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν είναι υπεύθυνος για πράξεις που έγιναν με αυτή του την ιδιότητα\", και ότι ένας πρώην αρχηγός κράτους δεν μπορεί να καταθέσει για πράγματα \"που έκανε ή γνώριζε στην διάρκεια της θητείας του κατά την άσκηση των καθηκόντων του\".

Ο 74χρονος Σιράκ εγκατέλειψε την εξουσία την 16η Μαΐου, αφού κυβέρνησε τη Γαλλία επί 12ετία. Η προεδρική νομική ασυλία του έληξε τα μεσάνυκτα της 16ης Ιουνίου, ένα μήνα μετά τη λήξη της θητείας του.

Το σκάνδαλο Κλίαρστριμ αφορά πλαστά τραπεζικά έγγραφα με τα ονόματα πολλών κορυφαίων πολιτικών -περιλαμβανομένου του Σαρκοζί- που \"κατηγορήθηκαν εσφαλμένα\" ότι έλαβαν παράνομα μίζες για την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ταϊβάν. Ο Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση μέρος ενός \"βρώμικου πολέμου\" με στόχο να μην μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος. Ο Σιράκ το διέψευσε κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με την πολιτική και σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine, οι δικαστές επιθυμούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στο Σιράκ σχετικά με τις σημειώσεις του κορυφαίου αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών Φιλίπ Ροντό, που καταδεικνύουν ότι η έρευνά του για το θέμα το 2004 διεξαγόταν κατόπιν εντολής του τότε προέδρου.
.
Πηγή: skai.gr