Κλείσιμο

Αρμενική έκκληση στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρτάν Οσκανιάν έκανε έκκληση στην Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της με τη χώρα του για να διευκολυνθεί η συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Κωνσταντινούπολη.

"Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά το ενδεχόμενο ενός διαλόγου παρακαλούμε ανοίξτε πρώτα τα σύνορα", ανέφερε ο Οσκανιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Όπως παρατήρησε ο Οσκανιάν, εάν η Αγκυρα συμφωνήσει να ανοίξει τα σύνορα, που είναι κλειστά από το 1993, η κυβέρνηση του Ερεβάν θα αποδεχθεί "τη δημιουργία όποιας επιτροπής είναι αναγκαία για να συζητηθούν τα θέματα (...)με σκοπό να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις μας".

Όμως, ο αρμένιος ΥΠΕΞ δήλωσε απαισιόδοξος όσον αφορά το κατά πόσο η Αρμενία θα εισακουσθεί από την Τουρκία.

Οι δύο υπουργοί, οι χώρες των οποίων δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο συνόδου των χωρών που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Άγκυρα αρνείται να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία εξαιτίας της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών για τις σφαγές των Αρμενίων από το οθωμανικό καθεστώς της Τουρκίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία αρνείται να μιλήσει για γενοκτονία. Το 1993 η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία σε μία χειρονομία αλληλεγγύης προς το Αζερμπαϊτζάν που βρέθηκε σε εμπόλεμη αντιπαράθεση με την Αρμενία εξαιτίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πηγή: skai.gr