Αργεντινή: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Αργεντινή έδωσε χθες Τετάρτη άδεια για την «κατεπείγουσα» χρήση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού το οποίο ανέπτυξαν η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μερικές ώρες αφότου έλαβε πράσινο φως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η άδεια «κατεπείγουσας» χρήσης έχει διάρκεια ενός έτους, διευκρίνισε ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Αργεντινής. «Το προϊόν παρουσιάζει αποδεκτή ισορροπία οφέλους-κινδύνου, κάτι που επιτρέπει την εγγραφή» του στον κατάλογο των εμβολίων η χρήση των οποίων επιτρέπεται «εκτάκτως», εξήγησε ο οργανισμός.

Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή δόσεων του εμβολίου που θα διανεμηθούν στη Λατινική Αμερική.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έδινε πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης, αξιοποιώντας το οποίο το Λονδίνο λογαριάζει να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Το προϊόν αυτό αναμένεται με ανυπομονησία, για πολύ πρακτικούς λόγους: είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό από αυτό που διανέμεται ήδη, καθώς μπορεί να φυλάσσεται σε συμβατικά ψυγεία, χωρίς να χρειάζεται να ψύχεται σε θερμοκρασία –70° Κελσίου.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο η χρήση του οποίου εγκρίνεται στην Αργεντινή, έπειτα το Sputnik-V (Ρωσία) και αυτό των Pfizer/BioNTech (ΗΠΑ/Γερμανία). Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά δόσεων αυτού του τελευταίου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Την Τρίτη η λατινοαμερικάνικη χώρα των 44 εκατομμυρίων κατοίκων άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού, αξιοποιώντας το ρωσικό εμβόλιο. Είναι η πρώτη χώρα της περιφέρειας που το χρησιμοποιεί.

Η Αργεντινή, που έχει καταγράψει πάνω από 43.000 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 1,6 εκατομμυρίου κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έχει επίσης ενταχθεί στον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ